Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skyltar från olika mäklarfirmor gör reklam för lediga lägenheter i ett nybyggt område i Sundbyberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostadspriserna fortsätter att rasa – de högbelånade drabbas värst

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna fortsätter att falla, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Det här kan leda till kristider för högbelånade på bostadsmarknaden.

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit med 1 procent och villapriserna med 2 procent sett till riket som helhet. Bostadsrätter sjönk något mindre än förra månaden, medan villor ligger kvar på samma nivå.

Den som säljer sin bostad nu får med andra ord betydligt mindre pengar nu än för ett år sen.

Situationen är värst för de högbelånade hushållen. Vid till exempel sjukdom, arbetslöshet eller skilsmässa kan det betyda att man tvingas sälja sin bostad till ett lägre pris än den köptes den för, vilket kan innebära att hela bostadslånet i vissa fall inte kan betalas tillbaka till banken.

– De som sitter på de högsta lånen kommer att få det besvärligt, säger bolåneinstitutets SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

”Sänk amorteringskraven för de högbelånade”

Förutom de fallande bostadspriserna sätter även de högre levnadsomkostnaderna press på hushållen. Robert Boije anser att Finansinspektionen borde lätta på amorteringskraven under den hårda press som många hushåll befinner sig i nu.

– Ja det är en självklarhet enligt mig. Om Finansinspektionen inte gör det kommer det med största sannolikhet att tas ett sådant beslut från politiskt håll, säger han.

Han menar att det handlar om förhållandevis få hushåll som är maxbelånade och att ett undantag därför skulle kunna göras i rådande läge utan att det påverkar landets ekonomi i stort.

Riksbanken menar däremot att ett sänkt amorteringskrav skulle försvåra arbetet med att få ner inflation och styrränta i Sverige.

Kronofogden: Sista åtgärden exekutiv auktion

Den yttersta konsekvensen för den som inte kan betala sitt bostadslån är att bostaden säljs på exekutiv auktion. Mikael Lundholm, Kronofogden, säger att det dock kommer att dröja innan de eventuella effekterna blir synliga. Än har myndigheten inte sett någon ökning av exekutiva auktioner, men han förstår att folk är oroliga inför framtiden.

– Jag förstår att folk är oroliga men det är den absolut sista åtgärden och ännu har vi inte sett några tendenser till att detta är på gång, säger Mikael Lundholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.