Bostadspriserna fortsatte uppåt under februari, enligt SBAB och Boolis boprisindex. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Bostadspriser går upp under pandemin: ”En coronaeffekt”

Uppdaterad
Publicerad

Prisuppgången på bostadsmarknaden fortsatte i februari, både för villor och bostadsrätter.

– De som driver prisökningarna är de som inte drabbats så hårt av pandemin, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Bostadsrätt- och villapriserna steg överlag i hela landet i februari. Störst var prisökningen för lägenheter i norra Sverige, upp 3,7 procent och Malmö med omnejd där lägenhetspriserna steg med 3,5 procent jämfört med månaden före, enligt en sammanställning från SBAB och Booli över samtliga registrerade bostadsförsäljningar under månaden.

Ökning med en procent

I Storstockholm och Storgöteborg ökade bostadsrättspriserna med drygt en procent.

Malmöområdet utmärkte sig även när det gäller villapriserna som steg 5,5 procent under februari. I Stockholm med omnejd var ökningen fyra procent medan priserna på villor i Göteborgsområdet steg knappt en procent.

”Bra för vissa – dåligt för andra”

SBAB:s chefsekonom Robert Boije tycker att det är något anmärkningsvärt att uppgångarna bara fortsätter då han anser att sådant som hushållens inkomster och räntenivåerna inte motiverar fortsatta prisstegringar. Men de som har råd fortsätter att se sig om efter större.

– Det handlar om att folk har ändrat sina värderingar. Prisökningarna är bra för vissa grupper men dåligt för andra. För dem som ska in på bostadsmarknaden är det inte så kul, säger Robert Boije.

”Coronaeffekt”

Han tror dock att det kan komma ett bakslag när pandemin ebbar ut.

– Prisökningarna är någon form av coronaeffekt som borde gå tillbaka i viss utsträckning när pandemin är över, säger Robert Boije.

Prisförändring under februari, jämfört med januari

Bostadsrätter

Storstockholm 1,5 procent

Storgöteborg 1,2 procent

Stormalmö 3,5 procent

Norra Sverige 3,7 procent

Mellersta Sverige 1,6 procent

Södra Sverige 2,4 procent

Villor

Storstockholm 4,0 procent

Storgöteborg 0,8 procent

Stormalmö 5,5 procent

Norra Sverige 2,0 procent

Mellersta Sverige 2,7 procent

Södra Sverige 4,8 procent

Källa: SBAB och Booli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.