Fel att rensa bort obekväma åsikter från bokhyllorna, anser Herman Lindqvist Foto: Scanpix

”Bra att Kulturhuset lyssnar”

Uppdaterad
Publicerad

–Ibland trampar man fel. Det kan hända oss alla. Det är bra att Kulturhusets ledning lyssnar på opinionen. Det visar att det lönar sig att protestera.

Det säger författaren Herman Lindqvist om beslutet av ledningen för Kulturhuset i Stockholm att flytta tillbaka Tintin till barnbiblioteket igen.

– Det här är en utpräglad svenskt företeelse, viljan att rensa bort, gömma undan och censurera obekväma åsikter och bara behålla det som inte klingar fel i våra nutida, upplysta öron, säger han och fortsätter:

– Jag säger som Ingmar Bergman, bevare mig väl för den goda viljan. Bakom sånt här finns alltid en god vilja om alla människors lika värde och lyckliga liv och så. Men så enkelt är det inte. Det blir bara, som det här med Tintin visar, bara tokigheter.

Allt ska gå att läsa

Lindqvist anser att det på ett bibliotek värt namnet ska gå att ta del av all möjlig slags litteratur. Även sånt som går stick i stäv med flertalets åsikter och värderingar. Udda tankar och även rasistiska åsikter ska finnas på hyllorna, menar han.

– Att rensa bort sådant som till exempel Tintin är inte rätt sätt att motarbeta rasism. Jag tror inte att barn och ungdomar tar sådan skada av Tintin att det är nödvändigt att flytta undan böckerna, det är rubbat, säger Lindqvist.

Lättare att förstå

Att bemöta rasismen är ett stort arbete som tar lång tid. Tidstypiska exempel som Tintin behövs för att påvisa hur tänkande och värderingar formas och förändras över tid, menar Lindqvist.

–Enda anledningen jag kan tänka mig för att plocka undan böcker är om de är dåliga. Det finns väldigt illa skrivna böcker som det väl är okej att ta bort och som det är onödigt att plåga människor med. Men att censurera och rensa undan litteratur för att vi inte gillar innehåll eller åsikter, det är feltänkt. Just den typen av böcker är det viktigt att kunna ta del av. Även rasistiska åsikter. Då är det lättare att förstå hur sådana tankar uppstår, säger Herman Lindqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tintin på Kulturhuset

Mer i ämnet