Brå kritiskt mot SD:s våldtäktsutspel

Uppdaterad
Publicerad

-Våldtäkt är inte tillåtet i någon kultur, säger Klara Hradilova Selin, forskare på Brottsförebyggande rådet (Brå) efter Sverigedemokraternas utspel om våldtäkter och invandrare.

Sverigedemokraterna har granskat 114 våldtäktsdomar från 2009 och funnit att 48 procent av gärningsmännen var födda i utlandet. Av de utrikesfödda var 39,5 procent födda utanför Europa, vilket är en klar överrepresentation med tanke på att 6,9 procent av landets befolkning är född utanför Europa.

Enligt Sverigedemokraterna (SD) beror överrepresentationen bland annat på kulturella skillnader, att synen på våldtäkt och kvinnor varierar kraftigt mellan olika kulturer.

Ett luddigt begrepp

”Kulturella skillnader” är ett luddigt begrepp som hela tiden förändras. Det var bara för några decennier sedan (1965) som våldtäkt inom äktenskapet inte var något brott i Sverige, understryker Klara Hradilova Selin.

Man kan spekulera i om det inte finns ”kulturella skillnader” även bland etniskt svenska män.

-Det kan ju även finnas skillnader mellan kvinnosynen bland män i Norrland jämfört med män i Stockholms innerstad, säger Klara Hradilova Selin.

Hela resonemanget är enligt Klara Hradilova Selin över huvud taget spekulativt. För det första är 114 domar väldigt lite. Det är färre än hälften av de totalt 253 våldtäktsdomarna under 2009.

-Dessutom säger domarna väldigt lite om den faktiska brottsligheten. Det gäller inte minst våldtäkter, säger hon.

Stort mörkertal

Det anmäldes 6.000 våldtäkter under förra året och mörkertalet är väldigt stort.

Enligt Klara Hradilova Selin är mörkertalet så stort att 6.000 anmälda våldtäkter bara är en liten del, cirka 10-20 procent, av antalet faktiskt begångna våldtäkter.

-Forskning har visat att ju längre i rättsprocessen ett fall kommer desto fler etniskt svenska förövare har fallit bort, säger hon.

För det första är benägenheten att anmäla större när det gäller invandrare. Sedan är sannolikheten större att det blir åtal och lagföring om den misstänkte inte är svensk. Till sist är sannolikheten större för en fällande dom om gärningsman är utlandsfödd.

”Vi är inte vetenskapsmän”

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tycker inte att det är oansvarigt av en politiker att dra slutsatser om invandrares brottslighet utifrån att ha granskat endast 114 dömda våldtäktsmän under ett år.

-Jag tycker att det är en rimlig avgränsning. Det bekräftar ju samma mönster i andra rapporterna som till exempel Brå har gjort och det bekräftar också mönster från delar av utlandet, säger han.

-Vår ambition är inte att vara vetenskapsmän, vi vill visa på ett mönster, vi vill väcka debatt och nu hoppas vi naturligtvis att Brå fortsätter att forska kring detta.

Ännu mer komplicerat

En annan faktor som komplicerar bilden, enligt , är att svensk lag numera har en vidare definition av vad som är våldtäkt. Gärningar som i andra länder registreras som sexualbrott eller ofredande, blir i Sverige våldtäkt.

I Sverige läggs också mycket arbete ned på att i ett tidigt stadium registrera alla fall som kan misstänkas vara våldtäkt, även fall som senare visar sig inte vara det. Här registreras också alla enskilda gärningar medan man i många andra länder bara registrerar det senaste tillfället eller huvudbrottet.

Örjan Magnusson

Källor: TT och Brå

SD och våldtäkterna

För att bekämpa våldtäkter vill SD kraftigt begränsa invandring från ”kulturellt avlägsna” länder och skärpa kraven för att få medborgarskap med en prövotid på tio år då man inte får begå allvarliga brott.

Upplysningskampanjer om kvinnors rättigheter ska riktas mot överrepresenterade grupper i brottsstatistiken.

Partiet vill också skärpa straff för våldtäkter och satsa en miljard kronor årligen för att bygga bort riskmiljöer, till exempel med kameraövervakning och bättre belysning.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.