Brå: Kvinnor i socialt utsatta områden känner stor otrygghet Foto: TT

Brå: Kvinnor i socialt utsatta områden känner stor otrygghet

Publicerad

Människor som bor i socialt utsatta områden känner sig mer otrygga än andra, framför allt kvinnor. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.

– Det är en väldigt stor otrygghet just för kvinnor i socialt utsatta områden, säger Brå-utredaren Sofie Ahlin.

Framför allt känner sig personer otrygga när de vistas utomhus i sitt eget bostadsområde. Nästan hälften av alla kvinnor i socialt utsatta områden, 48 procent, säger att de är otrygga på kvällstid, i jämförelse med 30 procent av kvinnorna i andra områden i Sverige, visar statistiken från 2017.

Mer än dubbelt så många kvinnor än män i socialt utsatta områden upplevde otrygghet när de vistades ute på kvällen.

– Framför allt oroar man sig för att bli utsatta för misshandel och överfall. Men man ser att kvinnor i andra områden också gör det, säger Sofie Ahlin utredare på Brå.

Fortfarande många som känner sig otrygga

Rapporten visar att det även är stora skillnader bland männen. I socialt utsatta områden säger 22 procent av männen att de är otrygga när de är utomhus på kvällarna i sitt eget bostadsområde, jämfört med 9 procent av männen i andra områden i samhället.

Enligt Brå visar statistiken inte på någon markant förändring över tid när det gäller om människor känner oro och otrygghet i samhället.

– Man kan inte se någon drastisk förändring över tid, men man kan se att det var högre nivåer förra året. Men det är fortfarande väldigt höga nivåer, framför allt bland kvinnor i socialt utsatta områden, säger Sofie Ahlin.

Större risk för brott i socialt utsatta områden

Även risken att utsättas för brott är större om du bor i ett socialt utsatt område, visar Brå:s rapport. 19,4 procent av männen i socialt utsatta områden berättar att de blivit utsatta för brott, jämfört med 16,1 procent av män som bor i andra områden.

När det gäller kvinnorna säger 19,9 procent av de som bor i social utsatta områden att de utsatta för brott, jämfört med 16,9 procent av kvinnorna som bor i andra områden.

Däremot visar rapporten att skillnaden inte är särskilt stor när det kommer till hur stort förtroendet är för rättväsendet. Den är generellt lite mindre i socialt utsatta områden, 52 procent, jämfört med 57 procent i andra områden.

Här kan du läsa hela rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.