Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer ha svårt att hämta och lämna på skolan” – hör brandmannen Patricks kritik mot de nya arbetstiderna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Brandmän varnar för massavhopp med nya regler: ”Katastrofala arbetstider”

Uppdaterad
Publicerad

Över 2 700 brandmän har skrivit på en protestlista mot nya arbetstidsregler som börjar gälla i höst. EU-beslutet innebär stopp för brandmännens dygnspass.

– För oss är det katastrofala arbetstider, säger brandmannen Patrick Falck.

Från och med den 1 oktober ändrar Sveriges kommuner och regioner sina regler för dygnsvila. EU-kommissionen har ifrågasatt om kollektivavtalet är förenligt med EU:s arbetstidsdirektiv i vissa delar.

Direktivet innebär att anställda måste ha elva timmars vila under ett dygn. Det kan innebära att scheman förändras för bland annat brandmän och att de förbjuds att jobba dygnslånga pass. I stället kommer de att jobba fler pass per månad.

Patrick Falck är brandman på Ekerö brandstation och är en av dem som har skrivit på namninsamlingen. Enligt honom gör de nya arbetstiderna att det blir svårare att kombinera yrket med föräldraskapet. Han har långt till jobbet och har sina barn varannan vecka.

Enligt ett av förslagen som har lagts fram, berättar Falck, ska brandmännen jobba fredag, lördag och söndag natt, klockan 19 till 07.

– Att göra det tre dagar i rad är total galenskap, jag har aldrig hört något värre.

Namninsamling har startats

En grupp fristående brandmän har nu startat en namninsamling som riktar sig till landets 5 000 heltidsbrandmän. Hittills har nästan 3 000 skrivit på uppropet med krav på undantag för räddningstjänsten. Man menar att de nya reglerna kommer att leda till försämrade arbetsvillkor med risk för massuppsägningar.

Även Patrick Falck kommer att titta på att byta yrke.

– Jag är helt säker på att många av mina kollegor kommer att gå samma väg, säger han.

”Undantag inte möjligt”

Enligt Magnus Krantz, ombudsman för Brandmännens riksförbund, måste parterna försöka förhandla fram ett undantag.

– Vi ser ju att det behöver införas ett undantag för de samhällsbärande funktionerna, där bland annat räddningstjänsten ingår, säger han till TV4.

SKR, som företräder arbetsgivarna, betonar att ett undantag inte är möjligt.

– Det är inte ett fritt val att följa direktivet, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, till Aftonbladet.

Fakta: Det nya arbetstidsdirektivet i korthet

Ett EU-direktiv sätter upp mål som medlemsländerna ska nå, men de får själva bestämma hur det ska gå till.

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.