Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Axelsson, expert på installationsteknik och elsäkerhet på Installatörsföretagen, ställer sig skeptisk till att många takläggare tar på sig uppdrag att lägga solpaneler. Foto: SVT

Branschexperten varnar: ”Oseriösa aktörer på marknaden”

Publicerad

Intresset för solceller har vuxit explosionsartat. Men uppemot 80 000 solcellsanläggningar som monteras i år kan komma att ha brister och i värsta fall bli en brandfara.

2022 slogs rekord då 55 000 solcellsanläggningar installerades i Sverige enligt Energimyndigheten, och Svensk Solenergi spår att över 100 000 väntas tillkomma i år. 

Men fyra av fem installationer har brister, enligt branschorganisationen Installatörsföretagen.

Det betyder att 40 000 solcellsanläggningar med brister installerades förra året och att siffran kan bli det dubbla i år. Av dessa kan tusentals vara brandfarliga.

– Det är en oroande siffra, men det är ju även då inkluderat många andra typer av brister som inte är brandfarliga, säger Cecilia Axelsson, expert på installationsteknik och elsäkerhet på Installatörsföretagen.

Felaktig installation kan utgöra brandrisk

Det kan handla om alltifrån kortslutningar, elskador och vattenläckage.

Under de senaste åren har flera bränder inträffat i anslutning till solcellsanläggningar.

Cecilia Axelsson säger att brandrisk kan orsakas av felaktig installation, felaktiga komponenter eller att det blivit en skada på solcellsanläggningen.

Oseriösa aktörer

Hon menar att det finns pengar att tjäna på den nya lukrativa marknaden och att det inte är ovanligt att till exempel takläggare utan rätt elkompetens vill åt jobben:

-- Vi har en hel del oseriösa aktörer på den här marknaden. Det är många som vill göra installationerna för att det genererar pengar.

-- Man ser det inte som ett elinstallationsarbete, själva monteringen på tak, men det är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.