Tillverkare av bekämpningsmedel för äppelodlingar har mörkat forskning som visar att medlen kan vara farliga för människors hjärnor. Foto: Anders Wiklund/TT/Arkivfoto

Branschorganisationen om bekämpningslarmet: Tar det på stort allvar

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de företag som förekommit i studien om bekämpningsmedlens skadliga ämne tillbakavisar uppgifter om att de inte ska ha följt regelverken. Från branschorganisationen Svenskt Växtskydds håll ser man allvarligt på uppgifterna.

På torsdagen avslöjade en forskningsstudie att bekämpningsmedel innehåller ämnen som kan vara skadliga för hjärnan- och att tillverkarna mörkar uppgifterna för europeiska myndigheter. Bland annat handlar det om ämnet Fluazinam, som används mot svampangrepp i odling av lök och potatis i Sverige. Ett annat ämne är Abamectin, som används mot insektsangrepp i växtodlingar inom EU.

Branschorganisationen svarar

Branschorganisationen Svenskt Växtskydd företräder åtta företag som levererar bekämpningsmedel i Sverige. De vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl att de ännu inte hunnit sätta sig in i studien, men tar uppgifterna på allvar.  

“Vi tar det här på stort allvar eftersom vi har ett väldigt bra och långtgående regelverk som vi litar på. För oss är det oerhört viktigt att även andra kan lita på regelverket. Därför behöver vi ta reda på vad som har hänt och om någonting har blivit fel”, skriver organisationen till SVT Nyheter.

Organisationen skriver också att de varit i kontakt med Kemikalieinspektionen och medlemsföretag som har produkter på den svenska marknaden – där en av substanserna förekommer.  

“Vi som branschförening ser naturligtvis allvarligt på om någon inte har följt gällande regelverk. Vi behöver dock som sagt ta reda på mer om detta”.

Företaget tillbakavisar

SVT Nyheter har även sökt företag som förekom i forskarnas granskning. Ett företag har svarat och skriver att de inte håller med om premissen för undersökningen.

“Vi har uppfyllt alla dataförfrågningar från EU och Schweiz och tillhandahållit relevanta studiedata i enlighet med myndighetskrav”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.