Bråttom att stoppa avfolkningen i norr

Uppdaterad
Publicerad

Kräver nationell samordnare

Norrlandsförbundets ordförande Ewa Back manar regeringen att tillsätta en nationell samordnare med syfte att stoppa avfolkningen i Norrland. Förbundet anser att det brådskar med insatser.

”Om tio till femton år kan det vara för sent, då kan många av de norrländska ortsstrukturerna ha fallit samman”, skriver Back på Dagens Nyheters debattsida.

Ewa Back anser att det är ”högst rimligt” att en betydligt större del av Norrlands naturtillgångar återinvesteras i landsdelen.

”Det brådskar eftersom det redan nu är svårt att upprätthålla service i glesbygd, och det saknas också tillräckliga resurser att underhålla gemensamma anläggningar som väg, järnväg och anläggningstillgångar”, skriver hon.

Back anser att en befolkningstillväxt i Norrland kan skapas genom ”rättvis resursfördelning, genom satsningar inom infrastruktur, genom flytt och ökning av privata och offentliga arbeten, genom forskning, utbildning och innovationer med mera”.

”Målet bör vara att stärka Norrlands och därmed Sveriges position i Europa och världen inom dessa områden”, skriver hon.

Back bedömer att en sannolik effekt är att ”den extrema befolkningsökningen i Stockholm begränsas något de närmaste åren”. Men Norrlandsförbundet ser det som rimligt ur ett ”samhällsekonomiskt och nationellt resursperspektiv, och för att huvudstadsregionens ”bostäder, kollektivtrafik, förlossningsvård och annan service hinner anpassas till medborgarnas behov”.

”Det bör därför finnas goda förutsättningar att hitta gemensamma plattformar för samverkan mellan Storstockholm och Norrland”, skriver Ewa Back i DN och tillägger:

”Alla vill inte flytta till Stockholm”.

Norrlandsförbundet är en partipolitisk obunden organisation med syftet att utveckla Norrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Glesbygden förlorare i skatteutjämning

Mer i ämnet