Foto: Scanpix

Bris: Familjer glöms bort

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 3.000 föräldrar ringer Bris varje år – men hjälpen är väldigt svår att få.

När Agneta Bomans sambo Daniel gick bort i cancer för ett år sen blev ingenting längre sig likt. Mitt i den sjupa sorgen försökte Agneta så gott hon kunde att vara förälder åt sina två tonårsdöttrar.

-Det var rena katastrofen, suckar Agneta Boman. Jag klev inte upp ur sängen de första veckorna. Jag grinade mest hela dagarna.

Ett glapp i samhället

Agneta kände att hon behövde hjälp men visste inte vart hon skulle vända sig. Via skolan fick hon till sist veta att det fanns en speciell mottagning i kommunen för barnfamiljer i behov av tillfälligt stöd. Hamnen i Gustavsberg är något så ovanligt som en mottagning som enbart vänder sig till familjer i kris. Här anser man att man fyller ett stort glapp i samhället eftersom familjers problem ofta inte bedöms som tillräckligt allvarliga.

-Efter BVC-åldern som slutar vid sex år finns det ett glapp, säger Klara Stenbrink som är enhetschef på Hamnen.

-Ungdomsmottagningarna finns men de vänder sig inte till hela familjer så vi upplever det som att det saknas ett vårdutbud, fortsätter hon.

Få alternativ att erbjuda

Svårigheten för familjer att få hjälp ktitiseras nu i en rapport från Bris, Barnens rätt i samhället. Uppemot 3000 föräldrar ringer varje år till Bris föräldratelefon för att söka hjälp men i dag finns det väldigt få om ens några alternativ att erbjuda.

Kattis Ahlström som är generalsekreterare på Bris, menar att det behövs någon form av mellanstöd dit familjer i tillfällig kris kan vända sig.

-Alla skulle tjäna på det, både familjerna och samhället. De flesta samtal vi får handlar om de här bristerna så uppenbarligen får man inte den hjälp man söker, säger hon.

Barn- och äldreminstern Maria Larsson (KD) håller inte med utan säger till SVT Nyheter:

-Vi har satsat på väldigt många olika saker. Dels 140 miljoner för att skapa modeller för föräldrastöd, det finns också en webbsida där man kan gå in och ställa sina frågor.

Ministern syftar på 1177.se. Kattis Ahlström på Bris ”är förvånad” över Maria Larssons uttalande.

-Jag är förvånad. Det måste finnas en starkare nationell satsning  där man fånga rupp de här familjerna som befinner sig i kriser på olika sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.