Foto: TT

Brist på busschaufförer – väntas bli värre

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på busschaufförer. Och det närmaste året riskerar det bli ännu värre då Arbetsförmedlingens upphandling av yrkesutbildningen till bussförare havererat.

Redan i dag pekas bussförare ut som ett bristyrke. Medelåldern är hög och på grund av stora pensionsavgångar de kommande åren så kommer det behövas omkring 2.400 nya förare varje år i flera år framåt, enligt Sveriges bussföretag

Branschorganisationen uppger att det är svårt för bussföretagen att rekrytera – och värre kommer det att bli.

Brist på arbetskraft

– I Storstockholm är det svårt att rekrytera och även i Göteborg börjar det bli svårt att hitta folk. Det kan såklart få en påverkan på trafiken om det inte finns bussförare att tillgå, och då drabbar det resenärerna. säger Cecilia Jerneheim, HR-chef på Keolis, en av Sveriges största bussföretag.

400 examinerade förare förra året

Och samtidigt som branschen skriker efter förare står klassrummen tomma på Grönlunds körskola, där många bussförare brukar lära sig yrket.

Förra året examinerades omkring 400 förare från Komvux och 1.200 från arbetsmarknadsutbildning som upphandlats av Arbetsförmedlingen. Det är den senare utbildningen som sedan i mars står helt stilla eftersom upphandlingen har överklagats. Utbildningsföretagen väntar nu på besked från Kammarrätten och under tiden sker alltså ingen arbetsmarknadsutbildning alls.

– Det finns en risk att det dröjer ett eller två år innan vi får ut nya bussförare. Det är väldigt olyckligt att arbetsmarknadsutbildningen inte fungerar i dag, säger Maria Sjölin Karlsson, på Sveriges bussföretag.

Risk för inställda avgångar

Medelåldern bland busschaufförer är hög och på grund av stora pensionsavgångar de kommande åren så kommer det behövas omkring 2.400 nya förare varje år i flera år framåt, enligt Sveriges bussföretag. Branschorganisationen uppger att det är svårt för bussföretagen att rekrytera och värre kommer det att bli.

– I värsta fall kommer inte kollektivtrafiken att fungera. Transporter är Sveriges blodomlopp. Och utan fungerande transporter så stannar Sverige,  säger Maria Sjölin Karlsson, på Sveriges bussföretag.

Hon får medhåll från Keolis Catrin Lundell, som räknar med att många kommer märka av bristen det kommande året. Risken är stor för inställda avgångar när det inte går att hitta ersättare för semesterlediga förare.

– Som prognoserna ser ut nu kommer det bli tufft i sommar, säger Catrin Lundell, chef för Keolis trafikledningscentral, som dirigerar busstrafiken för Stockholms innerstad.

Funderar på egen trafikskola

Branschen hoppades tidigare på att ett nytt gymnasieprogram för bussförare skulle avhjälpa bristen. För några år sedan sänktes åldersgränsen för att ta busskörkort från 21 till 18 och därmed öppnades möjligheten att ta examen som bussförare på gymnasieskolan. Men inriktningen har lockat få ungdomar, nästan alla på fordonsprogrammet väljer andra inriktningar. Förra året examinerades endast fem elever som bussförare från gymnasieskolan, enligt Skolverket.

På Keolis räknar man med att behöva rekrytera omkring 500 bussförare per år och funderar nu på att starta en egen trafikskola för att kunna få tag på tillräckligt många bussförare. Några andra bussföretag har redan valt denna väg.

Även om busschaufförsbristen riskerar att bli mer akut nu, så har det länge varit svårt att locka nya till yrket. Per Svensson på fackförbundet Kommunal efterlyser bättre arbetstider och mer återhämtningstid för att göra yrket mer attraktivt. Arbetsförmedlingen räknar med att det kommer råda en stor brist på bussförare även på fem till tio års sikt.

Brist på lokförare

Samtidigt är det alltså även brist på lokförare. Det har länge funnits alltför få utbildningsplatser. Och samtidigt som många nya tågföretag söker lokförare så väntas stora pensionsavgångar. Dessutom gör en brist på handledare att det är svårt för lokförare under utbildning att få praktikplats, vilket skapat en flaskhals.

– Företagen skriker efter förare, men det finns inte tillräckligt med handledare så då blir det inte tillräckligt med utbildningsplatser, säger Linnea Andersson, som utbildar sig till lokförare och just nu gör praktik på Arlanda Express.

– På kort sikt är det järnvägsbolagen som kan få bristande lönsamhet och svårt att leverera. Men på lång sikt är frågan större än så. Då handlar det om att Sverige ska kunna dubbla kollektivtrafiken och nå de miljömål som vi har åtagit oss enligt Parisavtalet, säger Björn Westerberg, VD på Tågoperatörerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på arbetskraft

Mer i ämnet