Bristen på domare hotar rättssäkerheten, enligt fackförbundet Jusek. Foto: TT

Brist på domare i landet: ”Rättssäkerheten hotas”

Uppdaterad
Publicerad

Flera domstolar i landet har svårt att rekrytera domare. Fackförbundet Jusek varnar nu för att läget kan bli värre och att rättssäkerheten hotas.

– Vid en allvarligare domarbrist skulle ickeprioriterade mål få ligga på hög, säger Nils Pålbrandt, rådman i Uppsala.

De senaste åren har det varit mycket diskussioner om bristen på poliser, men även i andra änden av rättskedjan finns det risk att läget blir kritiskt.

Det är redan nu brist på domare, men läget kan bli värre om det inte tillförs mer resurser, enligt fackförbundet Jusek.

– De här olika delarna i rättsväsendet är ju beroende av varandra, säger Juseks vd Magnus Hedberg. Det har skett satsningar på polisen under senare år och det behöver motsvaras av satsningar på åklagarväsendet och det behöver bli fler domare.

Var femte domare över 60 – få sökande till nya jobb

Var femte domare i Sverige är över 60 år och antalet mål i våra domstolar ökar stadigt. Enligt en utredning om domarrekrytering har det de senaste åren funnits färre än tre sökande till ett stort antal av de utlysta domartjänsterna.

Redan idag finns en viss brist på domare, särskilt utanför storstäderna, och om man inte lyckas vända trenden och öka antalet domare kan det äventyra rättssäkerheten, menar Magnus Hedberg:

– Det handlar ju verkligen om att få en rättssäker prövning och det är ju otroligt viktigt för att alla medborgare ska känna att man har ett förtroende för rättsprocessen och att man kan upprätthålla den höga rättssäkerhet som vi är vana vid i Sverige.

Risk att mål hamnar på hög

Nils Pålbrant är rådman i Uppsala Tingsrätt och han har märkt av ökningen av antalet mål:

– Det känner vi av, vi har ju fått en ökad arbetsbörda för ett antal år sedan, så är det. 

Och även om han inte upplever att det är svårt att rekrytera domare till just Uppsala Tingsrätt, så oroas han över vad som skulle hända vid en allvarligare domarbrist:

– Det skulle ju givetvis innebära att vi fick jobba mycket mer än vi redan gör idag, vi är ju väldigt arbetstyngda som det är. Det skulle väl också innebära att målen skulle få ligga, de målen som inte är prioriterade. De häktade och ungdomsmål tar vi alltid först, men sen kan man väl tänka sig att de andra målen skulle få ligga på hög och det är ju inte bra.

”Utredningsförslagen otillräckliga”

I höstas överlämnades ett betänkande till regeringen om hur fler domare ska kunna rekryteras. Ett av förslagen handlar om att det ska bli lättare för andra yrkesgrupper inom juridiken att bli domare, men fackföreningen Jusek menar att utredningsförslagen inte räcker. Viktigast, enligt Jusek, är att göra domaryrket mer attraktivt.

– Det krävs bättre förutsättningar i arbetsvillkor och det krävs bättre löner. Och större möjligheter att kunna påverka sin arbetssituation. Det behöver ske nu, för vi vet att vi har en domarbrist och att den riskerar att bli allt större, säger Magnus Hedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.