Nya rekommendationer: Bara riskgrupper ska få influensavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på vaccin gör att myndigheterna nu går ut med en nationell rekommendation: Bara människor som räknas som riskgrupper ska vaccineras mot årets influensa.

– Personer som inte tillhör riskgrupperna får vänta med sin vaccination, säger AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten till SVT.

Under fredagseftermiddagen beslutade Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och landsting att de ska gå ut med en nationell rekommendation.

På grund av bristen på influensavaccin rekommenderar myndigheterna nu att endast ge vaccin till vissa medicinska riskgrupper.

”Vissa kan få vänta”

– Personer som inte tillhör riskgrupperna får vänta med sin vaccination, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Efterfrågan på influensavaccin har i år varit ovanligt stor, och leverantörerna har inte fler doser att leverera. Därför har flera landsting redan reserverat de vaccindoser de har kvar till personer i medicinska riskgrupper.

Gravida och äldre prioriteras

– Det är gravida, personer med hjärt- och lungsjukdomar och personer över 65, säger AnnaSara Carnahan.

Cirka 1,5 miljoner vaccindoser har beställts och levererats, det vill säga lika många som vanligt. Men av oklar anledning har efterfrågan i år varit större än förväntat.

– Därför kommer vi att rekommendera landstingen att prioritera dem som riskerar att bli svårast sjuka. Nästa vecka kommer vi även ta fram ytterligare en prioritering mellan riskgrupperna, säger AnnaSara Carnahan.

Gäller rekommendationerna som ni tagit fram hela landet? 

– Rekommendation är inte bindande. Landstingen upphandlar vacciner, beslutar vilka som ska vaccineras och hur vaccinationerna ska organiseras regionalt bland annat. En nationell rekommendation är till stöd till landstingen i sina beslut, säger AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.