Brist på KBT-kompetens inom landstingen

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på terapeuter som är specialiserade på kognitiv beteendeterapi (KBT) kommer att bli enorm i Sverige. Socialstyrelsen vill att nästan alla typer av depression ska behandlas med KBT. Men i dag saknas kompetens inom landstingen.

-Jag är psykolog och har jobbat i många år och känner att jag skulle vilja vidareutbilda mig och dels få mer kompetens kring KBT och få mer fördjupning i mitt yrke, säger Stina Winegarner som just nu utbildar sig till psykoterapeut.

Och utsikterna på arbetsmarknaden för blivande psykoterapeuter är mycket goda.

Kognitiv beteendeterapi har stundtals stått i opposition till den mer etablerade psykodynamiska terapin. Men nu är KBT på stark frammarsch i Sverige.

Nio av tio vårdas idag med läkemedel

I Socialstyrelsens nationella riktliner för vård vid depression och ångest, som kom i början av mars, slås fast att nästan alla former av ångest och depression ska behandlas med KBT.

-Ja vi vet att ungefär hälften av vårdcentralerna upplever att de behöver förstärka den här kompetensen. Det behövs mer kompetens för psykologisk behandling, framförallt i form av kognitiv beteendeterapi, säger Mårten Gerle som är medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen vårdas i dag nio av tio av dem som söker vård för depression med läkemedel.

Men de nya riktlinjerna rör om ordentligt i den statistiken. Om landstingen följer de nya rekommendationerna kommer hälften av patienterna att få fortsätta med läkemedel, resten ska behandlas med KBT.

Det innebär att landstingen måste anställa långt fler psykoterapeuter och annan KBT-kunnig personal än vad som finns idag.

-Det här är ju ett paradigmskifte. Här blir det väldigt tydligt att vården vill ha psykologisk behandling, att det är det som kommer att efterfrågas, och bör efterfrågas i större utsträckning än nu, säger Viktor Kaldo som är ordförande i Beteendeterapeutiska föreningen.

Jenny Lagerstedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.