Att det överhuvudtaget finns någon svensk vård under sommaren handlar om att personal flyttar semestrar, tar extra pass och jobbar mycket övertid, menar Vårdförbundet Foto: SVT

SVT:s enkät visar: Stor brist på sjuksköterskor i hela Sverige i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brist på sjuksköterskor i praktiskt taget hela Sverige i sommar, och på många håll får det kännbara konsekvenser. Det visar svaren i SVT Nyheters enkät. Samtidigt uppger de flesta regioner att man ändå har tillräckligt med personal.

– Utan så här lojala sköterskor och barnmorskor så har vi inte någon vård i Sverige, säger Marlene Helin Furbeck på Vårdförbundet.

Det är sommar och vårdsverige växlar ned, tiotusentals anställda inom hälso- och sjukvården ska ha semester. Nästan var femte vårdplats stängs, rapporterar Dagens Medicin

Trots stora neddragningar, månader av planering och långa listor med åtgärder saknas det fortfarande vårdpersonal i praktiskt taget hela landet.

Akutsjukvården drabbas hårdast

I SVT Nyheters enkät uppger 20 av 21 regioner att man på ett eller annat sätt har problem att lösa bemanningen i sommar. Läget är skört, i synnerhet vad gäller sjuksköterskor.

– Den icke planerade verksamheten drabbas mest. Akutsjukvården framförallt, där ingår till exempel förlossning, säger Marlene Helin Furbeck, chefsspecialist vid Vårdförbundet.

I SVT-enkäten uppger däremot de flesta regionerna att de har tillräckligt med personal för att klara sommarens behov. Detta samtidigt som det råder brist på exempelvis sjuksköterskor.

Förklaringen ligger i en lojal yrkeskår, menar Vårdförbundet.

– Personalen flyttar semestrar, jobbar under semestrar, tar extra pass och jobbar mycket övertid, säger Marlene Helin Furbeck, och tillägger: 

– Utan så här lojala sköterskor och barnmorskor har vi inte någon vård i Sverige.

Började sommarplanera i höstas

En av regionerna som vittnar om personalbrist är Gävleborg. I nuläget saknar man 38 sjuksköterskor och 12 specialistsjuksköterskor för totalt 12 sommarveckor. Intensivvården, hjärtavdelningarna och den akuta ambulansvården hör till de områden som drabbas hårdast i sommar.

Före midsommar finns 40-50 schemaluckor i de mest svårlösta enheterna inom Region Gävleborg, uppger biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Kaarme.

– Men historiskt sett är det inte sämre i år än förra eller förrförra året, sett på helheten, säger han till SVT Nyheter.

I Gävleborg började man sommarplanera för 2019 redan hösten 2018. Här kan personal som flyttar sin semester erbjudas 3 000 kronor per dag, och upp till 30 000 för två veckor.

Men sommarersättningar, schemapussel och pensionärer som rycker in kommer inte att lösa problemen i grunden, menar Vårdförbundet. Möjligtvis enstaka somrar, men aldrig i längden, menar Marlene Helin Furbeck.

– Jag har jobbat inom vården i 30 år, jag har varit chef i 20 år. Det har varit så här svår brist på personal de senaste tio-tolv åren. De tillfälliga lösningarna löser inte kompetensbristen över tid, säger hon.

Finns det någon ljusning i sikte?

– Ja, på vissa håll gör man det långsiktiga arbetet med att se över villkor och löner och arbetar för att göra det mer attraktivt att jobba i vården. Samtidigt lyckas man inte riktigt, för det är samma återkommande problem hela tiden.

Har dragit ned något på hyrpersonal

Hos Region Gävleborg säger man sig också se effekterna av ett långsiktigt arbete. Enligt Johan Kaarme har man minskat andelen hyrpersonal från 8,4 procent till 6,5 procent:

– Vi har ökat vårt netto av sjuksköterskor, det gör sommarens schema lättare med fast bemanning än om man hyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.