Bröstimplantat ökar inte cancerrisk

Uppdaterad
Publicerad

Bröstimplantat tillverkade av franska Poly Implant Prothèse (PIP) ökar inte risken för bröstcancer, enligt en ny EU-rapport. Implantaten behöver inte heller opereras ut i förebyggande syfte.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att kvinnor som opererat in PIP-implantat i brösten har en högre risk att utveckla cancer. Den slutsatsen drar SCENHIR, EU-kommissionens vetenskapliga kommitté för utvärdering av hälsorisker, i en ny rapport.

Behöver inte opereras ut

Det finns inte heller övertygande vetenskapliga bevis för att bröstimplantaten behöver opereras ut i förebyggande syfte, enligt rapporten.

Farliga bröstimplantat

2010 upptäckte franska myndigheter att PIP-implantaten innehöll silikon som inte var avsedd för medicinskt bruk utan för industriell användning, bland annat som fyllning i madrasser. Det har funnits farhågor att silikonet skulle vara farligt om implantaten spricker och innehållet går ut i kroppen.

Förbjudna i Sverige

Läkemedelsverket har förbjudit PIP-implantat från att användas i Sverige. I våras rekommenderade myndigheten de uppskattningsvis 4.000 svenska kvinnor som bär på implantaten att operera ut dem, något den nya EU-rapporten alltså inte bedömer är nödvändigt.

Däremot rekommenderas kvinnor med PIP-implantat att uppsöka läkare regelbundet, eftersom implantaten har en högre risk att spricka än andra märken.

Rekommendationen står fast

Läkemedelsverket står dock fast vid sin rekommendation att implantaten bör tas ut i förebyggande syfte, trots att EU-rapporten inte anser det nödvändigt.

– Vår samlade bedömning visar att det finns en stor risk att PIP-inplantaten kan spricka eller börja läcka. Därför är det bättre och innebär mindre risker att ta ut implantaten innan de går sönder, säger Christina Branting-Ekenbäck på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket har i likhet med SCENIHR inte heller kunnat konstatera något samband mellan bröstcancer och PIP-implantat.

Fakta

Här hittar du SCENHIR-rapporten som pdf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga bröstimplantat

Mer i ämnet