Brott misstänks kring gästarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Ett ärende om misstänkt människohandel har öppnats kring de kamerunska gästarbetare som anlitats för att plantera skog i Västerbotten.

Åklagaren har begärt att tingsrätten i Umeå ska utse målsägarbiträden åt sammanlagt 39 brottsoffer, skriver Folkbladet.

Det var SVT:s Uppdrag granskning som tidigare i år avslöjade att ett skogsföretag i Västerbotten anlitat kamerunska arbetare under slavliknande former, med låga löner och under hotelser.

– Det är ju ren människohandel vi pratar om här, sa Tommy Andersson, avtalssekreterare GS-facket till Uppdrag Granskning då.

Dåliga avtal

Företaget Skogsnicke AB lurade hit arbetarna med ett avtal som skulle motsvara en årslön i Kamerun. Många av arbetarna skuldsatte sig i hemlandet för att komma och arbeta i Sverige. Men väl här gällde inte det första avtalet längre – nu var det ett ackordsavtal som bara gav 22,8 öre per planta. En betalning som enligt en av de arbetande, Raymond Ndanyeh, gav cirka 6000 kronor i månaden – trots ibland tio timmars arbetsdagar, sex dagar i veckan.

Enligt facket är ackordsavtalet helt oacceptabelt. Och man är ytterst kritisk till det systematiska utnyttjandet av kamerunierna som Skogsnicke AB ägnat sig åt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – jobbtrafficking

Mer i ämnet