Riksrevisionen har undersökt hur det går till när ett brottsoffer fått rätt till skadestånd. För att få ut den ekonomiska kompensationen som ska vara en upprättelse måste de drabbade själva ofta fylla i komplicerade blanketter och följa upp ärendet hos flera olika myndigheter. Det är det inte alla som orkar, menar riksrevisor Jan Landahl.
Kräver förenklingar
-Det är en mycket komplicerad process efter att skadestånd dömts ut av domstol. Man måste i princip driva den själv för att få ut skadeståndet, säger han.
-Misstanken blir tyvärr att som brottsutsatt kanske man ger upp för att man har nog med allting annat. Riksdagens ursprungliga intention att man ska ha ett brottsofferperspektiv ser vi inte riktigt i kedjan i myndigheterna i dag.
Jan Landahl anser att det finns en ”mängd förenklingar” att göra för att förbättra informationen och stödet.
Ett grundproblem är det inte finns någon uppföljning om hur många som verkligen får sina pengar och i rapporten uppmanas regeringen att skaffa en helhetsbild om hur systemet fungerar.
Hanteringen inte effektiv
Justitieminister Beatrice Ask (M) håller med om kritiken men hänvisar till en pågående översyn av brottsskadelagen som ska vara färdig sista april nästa år.
-Hanteringen av skadestånd och annat är inte effektiv i alla delar, det är tyvärr så. En målsägande känner sig nästan kränkt när man ska försöka få ut de pengar som man blivit tilldömd. Där kan rutinerna bli bra mycket bättre både i information och i hur myndigheterna samverkar, säger hon till TT.
-Det viktigaste för ett brottsoffer är naturligtvis att rättvisa skipas och att det hanteras på ett någorlunda snabbt sätt. Har man fått sitt skadestånd utdömt så måste det finnas sätt att hantera att det också blir så i praktiken, och där har vi mycket kvar att åtgärda, säger Ask.
TT
Fakta: Skadestånd till brottsoffer
Varje år får cirka 35.000 personer rätt till skadestånd genom dom eller strafföreläggande. Brottsoffer kan få ekonomisk kompensation från tre håll: skadestånd från en dömd gärningsman, försäkringspengar eller brottsskadeersättning från staten.
Om inte gärningsmannen betalar skadeståndet direkt kan Kronofogden hjälpa brottsoffret med att försöka driva in pengarna.
Källa: Brottsoffermyndigheten (TT)