Polis använder 3D-teknik för att lösa brott

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare har börjat ta hjälp av 3D-teknik för att lösa brott. Tekniken kan användas för att till exempel beräkna kroppslängd på misstänkta, dokumentera brottsplatser och beräkna hastighet och avstånd vid trafikolyckor.

– Det går att återskapa brottsplatsen och se vilka vittnen som kommer ihåg rätt detaljer, säger Håkan Larsson vid Nationellt Forensiskt Centrum.

Håkan Larsson vid Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, säger att man länge bevakat utvecklingen av tekniken och att man nu börjat använda den i brottsutredningar.

– Det gör att man kan gå tillbaka till brottsplatsen och göra en rekonstruktion av händelseförloppet. Det gör det lättare att förstå vad som hänt, säger han till SVT Nyheter.

Via en digital 3D-modell av en mordplats har polisens utredare och kriminaltekniker alltid tillgång till brottsplatsen som den såg ut vid tidpunkten av brottet. Många brottsplatser kan vara riskfyllda, måste snabbt städas upp eller förstörs till exempel vid regn.

– Det går att återskapa brottsplatsen och se vilka vittnen som kommer ihåg rätt detaljer. Stod till exempel skytten verkligen på den eller den andra platsen? Vid ett terrorbrott går det att beräkna hur stor explosionen var genom att 3D-skanna kratern.

Dyr teknik som gått ner i pris

Laserskanning i 3D har använts i tio år av rättsväsendet i USA. Metoden kommer ursprungligen från Försvarsmakten där den till exempel använts inför militära insatser och attacker. 3D-kameran kan användas på flera sätt – till exempel via stativ eller drönare. Det möjliggör att man även kan skanna svåråtkomliga områden.

En av de första gångerna tekniken användes var när man använde det för att återskapa attacken vid World Trade Center och skadorna på Manhattan 2001.

– Tekniken har varit väldigt dyr men har nu kommit ner i rimliga priser. Vi ser det som ett hjälpmedel och tar inte bort vikten av duktiga utredare och forensiker säger Lena Klasén, avdelningschef på NFC.

Gör det lättare att hänga med i rättegångar

I Sverige räknar med att det kommer att användas vid grova brott och vid trafikolyckor där det kan vara svårt att se vem som är ansvarig för kollisionen.

Man hoppas också att det kommer att användas i rättegångar för att underlätta för alla inblandade att förstå vad som faktiskt inträffat.

– Det går att återskapa brottsplatsen exakt som den såg ut med till exempel dimma, regn, snö. När en tingsrätt nu går på vallningar av brottsplatser så ser det aldrig ut som det gjorde när brottet begicks. Så där ser vi också en framtida användning för virtuella 3D-modeller säger Håkan Larsson vid NFC.

LÄS MER: 3D-teknik skapar supermaterial

LÄS MER: Stöld av identitet vanligt inom grov kriminalitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.