Brutal misshandel utnyttjas politiskt

Uppdaterad
Publicerad

Den brutala misshandeln av en 61-årig man i Kortedala i Göteborg har väckt mycket starka känslor. Känslostormar som nu används politiskt.

I morgon fredag väntas stora demonstrationer av både högerextrema och socialistiska partier.

Det är snart tre veckor sedan den 61-åriga mannen blev brutalt misshandlad på torget i Göteborgsförorten Kortedala när han var på väg hem efter en promenad med sin hund.

61-årig man misshandlad i Kortedala

Mannens tillstånd är kritiskt och han har fått svåra skador.

-Jag var inte ute den dagen så jag såg inget, men det klart man är rädd, säger Birgit Smedberg som bor i området.

-Jag reagerade med förskräckelse och förundran. Dels att det var så unga människor som gav sig på en äldre man. Och dels att det handlade om så kraftigt övervåld, säger Bertil Claesson som är enhetschef på polisen.

Motdemonstration

Fyra minderåriga pojkar är nu häktade misstänkta för den grova misshandeln. Pojkarna har utländsk bakgrund och nu försöker högerextrema nationaldemokrater utnyttja misshandeln politiskt genom ett möte på torget i morgon för att protestera mot invandring.

Samtidigt har Rättvisepartiet Socialisterna tagit initiativ till en motdemonstration under parollen Stoppa nazisterna.

-Det kommer ansluta många poliser från hela Västra Götaland för att detta ska gå lugnt till, säger Bertil Claesson.

Boende känner oro

Men de boende i Kortedala är inte bara bestörta över misshandeln – de

känner också oro. Mitt på torget ligger en resebyrå. Där hade man tänkt att ha öppet hela påskhelgen, även i morgon. Men man har nu ändrat sig.

-Vi tror kanske att det kommer hända saker som inte är roliga i samband med demonstrationerna. Så det är bäst att vi stänger. Om det är bättre på lördag så jobbar vi då istället. Men vi är jätteoroliga, säger Mohamed Farah som jobbar på resebyrån.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

61-årig man misshandlad i Kortedala

Mer i ämnet