Foto: SVT

Fällande dom för misshandeln i Kortedala

Uppdaterad
Publicerad

Två ungdomar döms för grov misshandel av en 61-årig man på Kortedala torg till ungdomsvård med så kallat ungdomskontrakt och ungdomstjänst.

Tingsrätten har ansett att det är bevisat att det är ungdomarna, 15 respektive 16 år, som tillsammans har vållat mannens skador och att det inte har varit någon nödvärnssituation. Enligt tingsrättens bedömning ska endast 15-åringen dömas för den spark som enligt flera vittnen avslutade misshandeln.

Ungdomarna har dömts för grov misshandel eftersom gärningen var livsfarlig, mannen fått svår kroppsskada och eftersom att ungdomarna visat särskild hänsynslöshet och råhet. De åtalades för synnerligen grov misshandel men rätten valde alltså brottsrubriceringen grov misshandel. Straffet för en vuxen person skulle ha blivit två och ett halvt år respektive ett och ett halvt års fängelse.

I domen skriver tingsrätten bl.a: ”Eftersom brottet varit allvarligt ska ungdomsvården förenas med ungdomstjänst, för den ena dömde ska antalet timmar bestämmas till 100 motsvarande sex månaders straffmätningsvärde, för den andra dömde 70 timmar motsvarande fyra månaders straffmätningsvärde.”

Åklagaren hade yrkat på tio respektive nio månaders sluten ungdomsvård, tingsrättens påföljd är alltså mildare.

–Ungdomarnas ålder ska tas hänsyn till när straffet bestäms och det finns särskilda ungdomspåföljder som ska användas i första hand, förklarar Anna Lantz som var ordförande vid förhandlingen, i ett pressmeddelande. I detta fall döms ungdomarna till ungdomsvård som ordnas av socialtjänsten och ungdomstjänst.

Ungdomarna ska också betala skadestånd till mannen med cirka 130 000 kr.

–Det är blandade känslor. Det är dels en besvikelse att min klient inte blev frikänd och det positiva är att påföljden blev lindrigare än vad åklagaren hade yrkat, säger advokat Per Söderberg, som representerade den yngre av de två pojkarna, till TT.

Per Söderberg ska träffa sin klient inom någon vecka för att diskutera hur man ska förhålla sig till domen.

Det var den 18 mars som den 61-årige sjukpensionären blev så svårt misshandlad i fontänen på Kortedala torg att han nästan miste livet. Läkaren som vittnade under rättegången sa att det våld som 61-åringens huvud  utsatts för var mycket grovt och var livshotande. Efter fyra månaders sjukhusvård  kunde 61-åringen lämna sjukhuset men synen på ena ögat är borta och även delar av minnet har försvunnit.

”Jag kan nästan inte komma ihåg någonting från de senaste två, tre åren.” sa mannen i rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

61-årig man misshandlad i Kortedala

Mer i ämnet