”Jag blir provocerad”

Publicerad

Flera av de unga pojkarna som vittnat i rättegången kring den synnerligen grova misshandeln i Kortedala kan komma att utredas för mened, det uppger åklagaren på torsdagen för Västnytt.

Under rättegången där två unga pojkar är åtalade har både de åtalade och flera vittnen uppgett att de har pressats hårt av polis och att de inte ska ha fått mat och vatten. Åklagaren reagerar på torsdagen starkt på anklagelserna.

-Det de påstår är dumheter, i nästan alla fall har det varit med försvarare och personal från socialtjänsten med. Inte vid något tillfälle under utredningen har det framförts några klagomål, detta kommer först vid rättegången, och är ett tecken på att de pratat ihop sig, säger åklagare Carl Henrik Andersson till Västnytt.

De av vittnenas försvarare som Västnytt talat med har heller inte reagerat på att pojkarna skulle ha pressats otillbörligt av polisen. Anklagelserna gör nu att flera av killarna kan vänta sig att bli utredda för mened där straffet normalt är fängelse.

-Jag hade väntat mig lite anklagelser av den här typen, men inte så här grova. Det handlar om tortyrliknande förhållanden, att man inte ska ha fått mat och vatten och det gör mig oerhört provocerad, säger Carl Henrik Andersson.

En av pojkarnas försvarare Anders Lindstrand säger till Västnytt att han ifrågasätter om vittnena skulle avlagt ed överhuvudtaget.
– Så som jag tolkar rättegångsbalken ska den som varit misstänkt i ett mål inte avlägga ed, det kan röra sig om ett grovt rättegångsfel, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

61-årig man misshandlad i Kortedala

Mer i ämnet