Förtroendet är brutet mellan Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Charlotta Riberdahl. Foto: TT

Bucht sparkar skogsutredare

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) sparkar utredaren Charlotta Riberdahl från uppdraget att se över skogsvårdslagen. Skälet är uttalanden om äganderätt som hon själv betecknade som provokativa

”Jag bedömer att hennes uttalande har skadat utredningen och jag har därför inget fortsatt förtroende för Riberdahl att leda denna utredning” säger Bucht i en skriftlig kommentar till TT.

Riberdahl är till vardags lagman i Göta hovrätt men arbetar sedan i våras också med en rättslig översyn av skogsvårdslagen. Åtminstone gjorde hon det till i måndags då Bucht kallade henne till sig.

På ett seminarium under Almedalsveckan i Visby frågades hon ut om utredningen och fick även en fråga om äganderätt och skog.

Hon sa att det inte ingick i uppdraget att ge sig i kast med äganderätten och att den är grundlagsskyddad. Men man kan fundera på, sade hon och varnade för att hon skulle vara mycket provokativ, om man ska tillåta ett så stort privat ägande av en så viktig naturresurs som skogen.

Starka reaktioner

Hon hade knappt sagt det förrän Lantbrukarnas riksförbund och flera politiska partier krävde hennes avgång. Landsbygdsministern skriver i sin kommentar att utredningen måste ha förtroende hos alla i skogssektorn. Det är svårt om Riberdahl får fortsätta, menar han.

Någon ersättare är inte utsedd ännu. Utredningen ska vara klar sista mars nästa år.

Centerpartiets Kristina Yngwe, även ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, välkomnar Buchts beslut. Men hon anser att det finns problem med utredningen ändå när det gäller äganderätt. Utredningen hör hemma i papperskorgen, anser hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.