Det visar en amerikansk studie där forskarna mätt bukfett och räknat fram BMI, ett mått på kroppsvikten i förhållande till längden.
Personer med samma BMI blev inte sjuka i samma utsträckning. Däremot var magen, eller bukomfånget, avgörande.
-Bukomfånget kommer att ge mer information om sambandet mellan fetma och sjukdom, kommenterar professor Stephan Rössner.
Rössner säger till SvD att det sedan tidigare är känt att det finns ett samband mellan bukfett och högt blodtryck och diabetes. Men läkare väntar på fler långtidsstudier när det gäller kopplingen till ökad dödlighet.
102.000 undersökta i USA
I den amerikanska studien, utförd av foskare vid Kaiser Permanentes som bedriver företagshälsovård i Oakland i Kalifornien, har data från undersökningar av närmare 102.000 personer bearbetats.
Vid en uppföljning tolv år efter den första mätningen av deras bukfett visade det sig att risken för hjärt_ och kärlsjukdomar var mer än 40 procent större för dem med mest fett runt magen, jämfört med dem som hade minst.
Kopplades till BMI
Deltagarnas kroppsmasseindex, BMI, räknades också fram. Men enligt studien var inte BMI-kategorierna tillförlitliga, eftersom personer med samma BMI i praktiken inte blev sjuka i samma utsträckning. I stället var det magens storlek som avgjorde i vilken utsträckning någon blev sjuk.
Stephan Rössner säger dock att bägge metoderna, både bukfett och BMI, är nödvändiga.
-Vi ska inte ställa mätningen av bukfettet mot BMI-mått. Båda metoderna behövs på olika områden, säger Rössner.