Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om jag utlämnas kommer jag kanske bli dödad”. Hör politiska flyktingen Bülent Kenes berätta om oron för vad som händer när Sverige förhandlar om Natomedlemskap med Turkiet. Foto: SVT

Bülent Kenes om beslutet: ”Varit en stressig period”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Erdogan har pekat ut honom som terrorist och krävt att han ska lämnas ut till Turkiet. I dag kom beslutet som innebär att den turkiska exiljournalisten Bülent Kenes får stanna i Sverige.

– Jag är glad förstås. Men beslutet var väntat, säger han.

Under en pressträff i november pekade Turkiets president ut en person som han kräver att Sverige ska lämna ut till Turkiet – exiljournalisten Bülent Kenes. Högsta domstolen sätter nu stopp för utlämningen. När SVT når Bülent Kenes har han fullt upp med att läsa beslutet från Högsta domstolen.

– Men jag är inte helt nöjd eftersom de säger att jag är misstänkt för brott i Turkiet. Jag har inte begått något brott överhuvudtaget. De här anklagelserna är helt fabricerade av Erdogans regim.

Uthängd i turkisk media

Kenes har beviljats politisk asyl i Sverige och har sökt permanent uppehållstillstånd. SVT har tidigare berättat hur turkisk statsmedia publicerat svenska hemadresser till flera personer som Turkiet vill att Sverige ska utlämna. I pressmeddelandet från HD står det att det finns risk för förföljelse på grund av personens politiska uppfattning.

Hans ärende har varit ett återkommande ämne när det gäller Turkiets godkännande av ett svenskt Natomedlemskap.

– I samband med Sveriges Nato-ansökan blev situationen värre. Turkisk media publicerade bilder på mig och min fru och min hemadress.

”Stressig period”

Kenes menar att han inte är särkilt överraskad över beslutet. Han betonar att han har litat på att det svenska rättsväsendet skulle pröva hans ärende på ett lagenligt sätt.

– I slutet av dagen är jag självklart glad. Det har varit en stressig period för mig och min familj. Jag hoppas att beslutet kan ge lite lugn.

Han tror dock inte att Turkiets president kommer att glömma honom.

– Tyvärr så förväntar jag mig dåliga saker från Erdogan och hans regim. De kommer forsätta att försöka missbruka rättssystemet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.