Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De publicerad det som att de avslöjade mitt hem eller gömställe” – Hör journalisten Bülent Kenes om bilderna som publicerats på honom i turkisk statsmedia. Foto: SVT

Journalisten Bülent Kenes jagas av turkisk statsmedia i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Turkisk statsmedia har publicerat de svenska hemadresserna till flera personer som Turkiet vill att Sverige ska utlämna. En av dem är exiljournalisten Bülent Kenes. 

- De upprepar samma gamla anklagelser om att jag skulle vara terrorist och separatist, säger han till SVT Nyheter. 

Uppgifterna om Bülent Kenes tillvaro i Sverige ska ha framställts som ett scoop trots att adressen i Sverige inte är dold.

– De publicerade det som att de avslöjade mitt hem eller gömställe, säger Kenes. 

– Jag gömmer mig inte i Sverige. Jag är en offentlig person här och gör flera intervjuer. Min adress är offentlig.

Anklagelser om kuppförsöket 2016

I onsdags berättade Expressen att den regeringsvänliga tidningen Daily Sabah publicerat bilder på bland annat Kenes bostad och bil. Han är en av ett trettiotal personer som dragits in i Sveriges förhandlingar med Turkiet, som kan blockera svenskt Natomedlemskap.

Under lördagen rapporterade Ekot att Daily Sabah kartlagt flera av personerna som Turkiet vill få tag på. Med namn och bild hängs personerna ut och beskrivs som ”rymlingar som lever i lyx”. Flera anklagas för inblandning i det misslyckade kuppförsöket i Turkiet 2016.

”Skulle inte vara så dum”

Bülent Kenes är en av de som anklagas för att ha varit med och planerat kuppförsöket. Kenes menar att det inte stämmer utan att han bara skrivit kritiska artiklar om den turkiska presidenten Erdogans inskränkning av demokratin.

– Om jag verkligen vore inblandad i kuppen, skulle jag inte vara så dum att jag exponerar det. Jag är inte dum. Jag är inte en del av kuppen, säger han.

Skapar oro

Turkiet har begärt att Bülent Kenes ska lämnas ut från Sverige och Högsta domstolen har ännu inte prövat hans fall. För honom skapar uthängningen en oro om framtiden.

– Jag är orolig för att förhandlingarna mellan den nybildade svenska regeringen och den islamofascistiska och despotiska Erdoganregimen ska påverka beslutet om utlämning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.