Dödskalleaporna på London Zoo roar sig med halloweenpumpor. Foto: TT

Tre snabba om halloween

Uppdaterad
Publicerad

Urgröpta pumpor, godis i massor, läskiga utklädnader och bus för den som tycker att frukt är godis. Men vart kommer traditionerna kring Halloween ifrån?

Varför pumpor?  

Traditionen halloween sägs komma från den keltiska skördefesten Samhain som inföll 31 oktober, en natt som traditionellt har setts som en natt då demoner och allehanda spöken kom fram i skydd av nattens mörker. 

Så småningom kristnades Irland men vissa traditioner levde kvar, om än i en modifierad variant. Ett exempel på det är Jack-o´-Lantern, en lykta gjord av en urgröpt rova med ett ljus. När den keltiska traditionen tog sig till USA via irländska emigranter fick rovorna ge vika för de mer färgglada pumporna.   

Varför klär vi ut oss? 

I flera länder så är det just skiftet mellan höst och vinter som har något mystiskt över sig.  Det ansågs vara en tid då det var alldeles särskilt lätt att få kontakt med de döda. Men i USA är det inte nödvändigtvis just spöken eller skräckkläder som är synonymt med halloween.

En viktig skillnad är klimatet. I USA sker firandet ofta utomhus eller i gallerior. Både vuxna och barn klär ut sig, men i USA klär man också ut sig till vad som helst, i Sverige är det mer betoning på skräck.  

Varfrån kommer ”Bus eller godis”? 

Förr i tiden knackade fattiga barn dörr och bad för de döda i utbyte mot kakor. Traditionen amerikaniserades och under 1920-talet tog Rotary och Lions över firandet genom Halloweenparader. Det skulle vara ett firande tillgängligt för alla.

På 1950-talet blev halloween riktigt stort och nästan alla oavsett religion deltar och knackar dörr. Den som inte bjuder på godis riskerar ett bus.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.