Ebba Busch backar inte från husköp

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger att hon inte tänker backa i den konflikt om ett husköp hon är inblandad i.

– Jag har ju köpt det här huset, säger Ebba Busch.

I somras skrev Ebba Busch ett avtal med en 81-årig man som innebar att Busch skulle få köpa hans hus för knappt fyra miljoner kronor. Det är ett mer än hundra år gammalt trähus med stora renoveringsbehov intill en sjö strax utanför Uppsala.

Men affären har aldrig fullföljts. 81-åringen dök aldrig upp när köpet skulle bekräftas. 81-åringens juridiska ombud – Johann Binninge – säger att mannen ångrat sig och att det ursprungliga kontraktet inte är giltigt. 81-åringen är inte helt klar i huvudet och ombudet menar att han inte förstod vad det var för ett papper han skrev under. 

– Han har svårt att minnas, svårt att ta till sig saker. Vi menar att han inte förstår innebörden av vad som står i ett avtal, säger Johann Binninge.

”Andra har ekonomiska intressen”

Ebba Busch däremot, menar att mannen varit fullt införstådd med affären och att det nu är personer i 81-åringens omgivning som agerar. 

– Det är uppenbart att det finns andra personer som har ekonomiska intressen i huset och som inte uppskattar att han har valt att sälja huset till mig, säger Ebba Busch.

Det är en version som Johann Binninge inte håller med om. 

– Nej det vill jag med emfas bestrida, jag har inte träffat några sådana släktingar. Det här är min huvudmans vilja, säger han.  

Ebba Busch har stämt 81-åringen i domstol och i mars blir det muntliga förhandlingar i Uppsala tingsrätt.  

Oavsett vem som har rätt - varför köper du inte att annat hus? 

– Jag har ju har köpt det här huset. Varför skulle jag köpa ytterligare ett hus när jag har köpt det här huset i god ordning utifrån vad jag uppfattat varit hans (81-åringens) vilja och vi har ett avtal på det, säger Ebba Busch.

Hot om smutskastning

Hon säger att de personer som vill stoppa affären hotat med att smutskasta henne i medierna om hon inte drar sig ur, men det tänker hon inte göra. Trots att också ledande kristdemokrater i bakgrundssamtal med SVT ger uttryck för en oro att hela historien kommer att skada partiet, oavsett vem som juridiskt sett har rätt eller fel enligt lagboken. 

– Jag har stor förståelse för det, men det är också en viktig del av att vara förtroendevald att man inte ger vika hur som helst för ganska allvarlig utpressning, menar jag. Och kan man inte lösa ut det så får man gå till domstol, säger Ebba Busch. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.