Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i debatt om jämställdheten. Foto: Aktuellt

Busch (KD) och Dadgostar (V) i debatt om jämställdheten

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Kristdemokraternas Ebba Busch kallar sig båda feminister men har diametralt olika uppfattningar om vad begreppet innebär. I Aktuellt möttes de två partiledarna i en debatt om jämställdhet.

Var femte väljare håller jämställdheten som en av sina viktigaste frågor och både V och KD vill vara med och slåss om deras röster. V har länge haft feminismen som en profilfråga. Samtidigt storsatsar KD på att utveckla sin egen politik på området, och siktar på jämställdhetsministerposten i en framtida regering.

Busch: Trött på att ifrågasättas

Men de båda politikerna är inte överens om vad som ligger i begreppet och V-ledaren har i en debattartikel tidigare kallat Ebba Busch för en låtsasfeminist.

– Ebba Busch satsar inte på kvinnor i arbetslivet. Många kvinnor jobbar inom vård, skola och omsorg och KD prioriterar alltid skattesänkningar framför att förbättra kvinnors arbetsvillkor, säger Dadgostar i Aktuelt.

Ebba Busch svarar att hon är trött på att feminister ifrågasätter varandras intentioner.

– Jag som högerfeminist kommer inte ifrågasätta dina intentioner som vänsterfeminist, säger hon.

Mäns våld mot kvinnor

I Aktuellt fick de båda partiledarna frågan vad de vill göra för att komma tillrätta med mäns våld mot kvinnor.

– Här blir det en fråga om att se till att polisen har tillräckligt med resurser. Kvinnors mest basala trygghet är en av våra största jämställdhetsfrågor. Trots att vi har en så kallad feministisk regering så har man inte klarat av att prioritera det här, säger Busch.

Dadgostar svarar att hon ägnat över två decennier åt att jobba mot sexuella övergrepp och mäns våld mot kvinnor.

– Det jag har slagits av är hur motarbetade vi alltid blivit av KD. De ställde sig inte bakom sexköpslagen, de röstade nej för att skärpa kvinnofridslagstiftningen och de skärpte inte våldtäktslagstiftningen när de var med och styrde. Det fick vi göra.

Att KD skulle ha motarbetat skarpare lagstiftning är något Ebba Busch vänder sig mot.

– Det stämmer verkligen inte. Självklart har vi stöttat den svenska sexköpslagstiftningen men vi vill ha den ännu skarpare säger Busch.

Hon upprepar att skillnaderna mellan partierna visar sig i prioriteringar i budgeten.

– Vänsterpartiet har många gånger sagt att skärpta straff inte är vägen framåt. Har det ändrats så är det väldigt bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer