Foto: SVT

Busch Thor: Kan bara försvara Sverige några dagar

Uppdaterad
Publicerad

I fredags beslutade Kristdemokraterna att de ska arbeta för ett svenskt Natomedlemskap. Ebba Busch Thor säger i debatten att det är viktigt för ett svenskt försvar.
– Vi saknar i dagsläget beredskap att försvara Sverige längre än några dagar.

Ebba Busch Thor lyfte fram hur viktigt det är med ett starkare försvar. Dels genom att det satsas mer pengar på det svenska försvaret, dels genom ett medlemskap i Nato.

Den kristdemokratiske ledaren gick hårt åt SD-ledaren Jimmie Åkesson i frågan och menade att det var uppseendeväckande att just Sverigedemokraterna är så klart emot ett Natomedlemskap.

– Sverigedemokraterna som är vana vid att prata om att värna de nationella intressena, det förvånar mig stort att ni så konsekvent avvisar tanken på Nato när det är helt avgörande för att vi ska kunna säkra det svenska oberoendet.

Jimmie Åkesson svarade att han inte riktigt förstod Busch Thors inställning till medlemskapet i Nato. 

– Jag får inte ihop logiken. Vi ska in i en försvarsallians för att förbli obereonde. Jag är övertygad om att militära alliansfriheten har tjänat oss väldigt väl, inte minst med tanke på var vi ligger.

Sjöstedt enig med Åkesson

Jonas Sjöstedt, som för det mesta är en klar motståndare till det mesta som Jimmie Åkesson lyfter fram, höll ordagrant med Åkesson i diskussionen om Nato.

– Alliansfriheten har faktiskt tjänat oss väl och om man överger den riskerar man att dras in i militära konflikter som man inte vill vara med i.

Miljöpartiet är precis som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna fortfarande klart emot ett medlemskap i Nato. Språkröret Gustav Fridolin säger att försvaret måste stärkas men för att stärka säkerheten menar han att det är viktigare att frigöra sig från Ryssland.

– Vi bör arbeta bredare på att rycka undan grogrund för osäkerhet i vår omgivning. Hälften av den olja vi importerar till Sverige är från Putins Ryssland. Det är därifrån den ryska makten växer, Europas beroende av rysk gas och olja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt oktober 2015

Mer i ämnet