Ebba Busch Thor inledde sitt tal i Almedalen med att tala om den försvarspolitiska överenskommelse som Kristdemokraterna slutit i våras tillsammans med allianspartierna och Socialdemokraterna. Hon tryckte speciellt på hotet från Ryssland – och ett stärkt samarbete med Nato. Foto: TT

Busch Thor: Skicka JAS-plan i kampen mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Familjen och försvaret stod i centrum när Ebba Busch Thor gjorde premiär på Almedalsscenen som partiledare för Kristdemokraterna. – De islamistiska extremisterna för ett krig mot vår civilisation, säger hon

Kvällens tal i Almedalen var Ebba Busch Thors första stora publika tal, om man räknar bort det som hon höll på det extra rikstinget den 25 april där hon valdes.

Hon inledde talet med att tala om den försvarspolitiska överenskommelse som Kristdemokraterna slutit i våras tillsammans med allianspartierna och Socialdemokraterna. Hon tryckte speciellt på hotet från Ryssland – och ett stärkt samarbete med Nato.

– Ensam är inte stark. Vi behöver fortsätta att arbeta tillsammans med Nato. Antingen genom ett närmare samarbete eller som medlemmar, säger hon.

Skicka JAS-plan mot IS

Hon återkom till eftermiddagens utspel om bekämpandet av våldsbejakande extremism. Kristdemokraterna vill ha hårdare regler mot den som misstänks för terrorresor, bland annat ska de kunna portas från landet eller dömas för landsförräderi om de återvänder.

– De islamistiska extremisterna för ett krig mot vår civilisation.  (…) Jag anser också att om den internationella alliansen efterfrågar bör vi skicka svenska JAS-plan i kampen mot IS. Det får inte råda några som helst tvivel om var Sverige står i dessa frågor, säger hon.

Gick till attack mot Löfven

Via jobben – och en släng med sleven åt statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Anderssons ”rödgröna soppa” till jobbpolitik – landar Busch Thor i det som hon själv har beskrivit som sin hjärtefråga: Familjen.

– Den 9 maj födde jag en son. Det verkar inte ha gått helt obemärkt förbi i media. Vi är så glada och tacksamma över lille Birgers ankomst, säger Busch Thor och fortsätter:

– Men att bli förälder verkar också har gjort mig lite dummare, lite mindre vetande om vad som verkligen är bäst för vår familj. (…) Plötsligt hade Stefan Löfven bättre koll på hur mitt livspussel skulle lösas. Märkligt va? Det var ingen som hade berättat det om att bli förälder, att Löfven plötsligt kliver in och hjälper till.

Talet slut när Birger grät

Hon går till hårt angrepp mot regeringens förslag om en tredje pappamånad, som hon kallar ”en misstroendeförklaring mot familjerna.”

– Makten över vardagen ska ligga så nära de människor som berörs som möjligt, det är dags att myndigförklara småbarnsföräldrarna, säger hon.

Så var Busch Thors tal plötsligt slut – sonen Birger hade börjat gråta i publiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.