Hör en del från debatten mellan Ebba Busch Thor (KD) och SVT:s reporter Janne Josefsson. Foto: SVT

Busch Thor: ”Vi vill förbjuda deltagande i kriminella organisationer”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch Thor (KD) vill förbjuda samröre med organisationer som Nordiska motståndsrörelsen. Under torsdagskvällens Aktuellt debatterade hon och SVT:s Janne Josefsson ett eventuellt organisationsförbud.

– Om man är man med och bidrar till kriminella, våldsbejakande organisationer då måste samhället slå ner på det. Vi vill förbjuda deltagande i kriminella organisationer, sa Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i Aktuellt under torsdagen.

Organisationsförbud återigen på tapeten

I helgen kommer den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen demonstrera i Göteborg. Det har återigen väckt frågan om ett organisationsförbud i Sverige.

Frågan har både föreslagits och utretts tidigare men yttrande- och föreningsfrihet har ansetts väga väga tyngre. Slutsatsen har varit att det är handlingar och inte åsikter eller organisationer som ska vara olagliga.

Två partier har öppnat för organisationsförbud

Tidigare i veckan gick Sverigedemokraterna ut och sa att man vill utreda ett förbud mot nazistiska organisationer. Nu får man sällskap av Kristdemokraterna som också öppnar upp för möjligheten att införa ett organisationsförbud.

– Just nu står föreningsfriheten högt i kurs och det ska den fortsätta göra men den finns ju inte till för att värna och möjliggöra för terrororganisationer. Här måste det ske en skärpning. Vi måste hitta ett sätt att begränsa deltagandet i våldsbejakande extremism, sa Busch Thor.

”Jag blir mörkrädd”

I Aktuelltstudion fanns även SVT:s programledare Janne Josefsson som menade att Busch Thors förslag är ”skrämmande”. Josefsson hävdade att KD:s förslag i praktiken innebär ett åsiktsförbud.

– Det är handlingarna som måste beivras och inte åsikterna. Nu är ni två partiledare som föreslår det här. Det är allvarligt och det hotar yttrandefriheten. Som journalist och publicist blir jag mörkrädd, sa Josefsson.

Efter en fällning i Granskningsnämnden har SVT tagit bort den video som tidigare publicerades i den här artikeln, och som visade delar av debatten i Aktuellt. Nämnden anser att SVT:s företrädare Jan Josefsson i debatten om KD:s förslag, inte minst i den senare delen av debatten, hade uttalanden som var så värderande att de innebar ett ställningstagande i strid med kravet på opartiskhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.