NMR demonstrerade i Göteborg utan tillstånd. Inför den 30 september har den nazistiska organisationen dock fått tillstånd att demonstrera – men med betydligt kortare färdväg än vad som tidigare var tanken. Foto: SVT

Domstol kör över polisen – Nazistdemonstration kortas

Uppdaterad
Publicerad

Både Svenska Mässan och judiska församlingen överklagade polisens beslut om demonstrationstillstånd för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Och nu kör domstolen över polisen.

– Vi har kommit fram till att färdvägen ska kortas, säger lagman Anders Hagsgård, vid förvaltningsrätten.

Beslutet från förvaltningsrätten skrevs under av lagmannen Anders Hagsgård vid lunchtid på måndagen. Färdvägen för nazisterna ska kortas en hel del. Dels får nazisterna inte börja sin demonstration utanför Bokmässan – som tidigare var tanken.

LÄS MER: Här ska nazisterna demonstrera – efter nytt beslut

NMR-demonstration i Göteborg

– Den ska börja något norrut jämfört med vad polisen beslutade, drygt 300 meter norrut.

Dessutom får nazisterna inte tillstånd att marschera hela vägen till Gustaf Adolfs torg. Demonstrationen ska istället upphöra vid västra sidan av Gamla Ullevi.

– Det här är det vi kommit fram till med hänsyn till ordning och säkerhet, säger Hagsgård.

SVT: Var är det som skiljer sig i er bedömning jämfört med polisens?

– Vi väger in en rad olika omständigheter, dels att det är Bokmässan med många besökare, dels att det firas jom kippur i synagogan. Det är väldigt många människor som uppbehåller sig i centrala Göteborg den här dagen, inte minst med förväntade motdemonstrationer. De faktorerna sammanvägda gör att vi med hänsyn till ordning och säkerhet tar det här beslutet.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Nordiska motståndsrörelsen som inte vill kommentera beslutet. Till TT säger dock deras presstalesman Pär Öberg att de kommer trotsa förvaltningsrättens beslut.

– Vi kommer inte att acceptera beslutet. Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet, säger Pär Öberg, presstalesman för Nordiska motståndsrörelsen.

LÄS MER: 200 motdemonstranter bedöms som våldsamma

Judiska församlingen i Göteborg hade yrkat på att demonstrationen inte skulle få tillstånd överhuvudtaget under den aktuella dagen, med hänvisning till högtiden Jom Kippur, men där gick förvaltningsrätten inte dem till mötes.

– Vi har bara möjlighet att begränsa demonstrationsrätten med hänsyn till ordning och säkerhet, och inte av några andra skäl. Därför får judiska församlingen avslag på det yrkandet.

Förvaltningsrätten avslår även Nordiska motståndsrörelsens yrkande om att få demonstrera längs med Avenyn i Göteborg. Beslutet från förvaltningsrätten kan överklagas till kammarrätten.

Färdväg väckte skarp kritik

Det var i början av september som polisen beslutade att ge nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, tillstånd att demonstrera. Beslutet beskrev bland annat den färdväg som NMR:s demonstration ska ta, och orsakade ilska från flera håll. Bland annat protesterade Svenska mässan och judiska församlingen i Göteborg mot polisens beslut.

Enligt demonstrationstillståndet skulle nazistmarschen avgå från Svenska mässan – där Bokmässan pågår under helgen. Dessutom skulle demonstrationen passera den judiska församlingen, som under lördagen firar högtiden jom kippur.

– Samlingsplatsen utanför mässan är direkt olämplig. Vi tar emot 30.000 besök på lördagen och tillgängligheten i området är ytterst betydelsefull för Bokmässans besökare, sa Maria Källsson, vd för Bokmässan, i ett pressmeddelande.

– Det här sker under vår allra heligaste dag. Jag respekterar att alla har rätt att demonstrera, även nazister. Men jag kan inte förstå att de får tillstånd att gå så nära oss just denna dag. Det är en skam, sa Linnéa Katz, ledamot i informationsstyrelsen vid judiska församlingen i Göteborg.

LÄS MER: Butiksinnehavare hoppas på polisbeskydd

Båda parterna – och även NMR själva – överklagade polisens beslut om vägen för demonstrationståget. Ytterligare åtminstone ett 20-tal privatpersoner och andra organisationer överklagade beslutet, men ansågs inte vara part i ärendet, och fick därför inte sina överklaganden prövade av förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet