Tommie Gridelli driver en butik och restaurang i närheten av där demonstrationen ska äga rum och räknar med att polisen hinner förbereda sig. Foto: SVT

Näringsidkare hoppas på polisens skydd vid nazistdemonstration

Uppdaterad
Publicerad

Näringsidkare i centrala Göteborg hoppas slippa kravaller i samband med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september. Samtidigt bedömer Säpo – enligt uppgift till SVT – att minst 200 av de väntade motdemonstranterna är våldsamma.

I en liten kombinerad butik och restaurang längs med den sträcka där Nordiska motståndsrörelsen ska demonstrera den 30 september förbereder ägaren Tommie Gridelli en espresso. Han säger att det har snackats en del i området sedan det blev klart att nazister fått tillstånd att inleda sin demonstration utanför Svenska mässan, alldeles i närheten.

LÄS MER: Protesterade mot nazistdemonstration – knuffades till marken

NMR-demonstration i Göteborg

– Många frågar om vi ska ha öppet, om vi ska ha en vakt eller om vi är rädda. Jag tror inte någon är rädd för nu vet alla att de ska demonstrera och då finns ju en chans för polisen och samhället att ha kontroll på det här, säger han till SVT Nyheter Väst.

10.000 intresserade motdemonstranter

På sociala medier har över 10.000 personer visat intresse av att delta i en arrangerad motdemonstration. En klar majoritet av dem förväntas fredligt visa sitt missnöje men enligt uppgifter till SVT bedömer Säkerhetspolisen att mellan 200-400 av de väntade motdemonstranterna är våldsamma.

LÄS MER: 24 överklaganden av nazistdemonstration

– All form av våld är skrämmande och det är svårt att veta hur man ska förhålla sig till det. Jag hoppas att det kommer finnas mycket poliser på plats som kommer hålla ordning på det, så vi och våra kunder kan känna sig säkra, säger Tommie Gridelli.

Ytterligare en butiksägare i området säger till SVT att han räknar med att polisen skyddar deras lokal och kunder under demonstrationen.

”Jag tycker det är skrämmande”

För honom, Tommie Gridelli och många andra näringsidkare i området är Bokmässan en av de viktigaste helgerna under året.

LÄS MER: Detta säger lagen

– Vi hoppas ju någonstans att det inte ska bli ett sådant kaos som man befarar. Jag tycker det är skrämmande men jag tror det är mer snack än vad det kommer bli den dagen. Jag hoppas jag får rätt, säger Tommie Gridelli.

Nordiska motståndsrörelsen uppger själva att de kommer bli 1.000 personer. Enligt uppgift till SVT bedömer Säpo att den siffran är fullt möjlig. När de demonstrerade i Falun den 1 maj i år var de drygt 500.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet