En kvinna knuffades till marken under demonstrationen men polisen agerade inte. Foto: Privat

Protesterade mot nazistdemonstration – knuffades till marken

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan protesterar och ställer sig framför nazisternas demonstration. Då knuffas hon ned till marken av en man med sköld. Polisen lät sedan manifestationen fortsätta.

Händelsen inträffade vid helgens nazistdemonstration i Göteborg och finns dokumenterad på en film som publicerades på nazistiska organisationen NMR:s sajt.

Situationen ägde rum efter att nazisterna hållit ett tal vid Gustaf Adolfs torg och var på väg därifrån.

På filmen syns hur kvinnan ställer sig i vägen för demonstrationståget och brottas ned av en man med sköld. Kvinnan faller till marken och mannen med skölden ställer sig bredbent över kvinnan. Efter några sekunder kommer polisen fram och hjälper kvinnan på fötter. Därefter får demonstrationen fortsätta.

Vill inte kommentera filmen

När regionpolischef Klas Friberg får möjlighet att se filmen under måndagen avstår han från att titta på den.

– Jag håller inte på med utredningar, det har jag många andra som håller på med som får göra de bedömningarna. Det är väl bra att vi har det på film, säger Friberg.

Enligt Friberg hade inte polisen någon rättslig möjlighet att avbryta demonstrationen då den startade utan tillstånd.

– Lagstiftningen är sådan att man har rätt att yttra opinion och demonstrera. Polisen kan och får inte avbryta en sådan manifestation. Däremot har de som har arrangerat gjort sig skyldiga till brott mot ordningslagen, men det är inte grund för att avbryta demonstrationen, säger Friberg.

Utreds i efterhand

Han påpekar dock att man har filmat demonstrationen och utreder i efterhand om någon gjort sig skyldig till brott.

– Vi har dokumenterat vad som hände med filmer och vittnesuppgifter från personal på plats, säger Friberg.

Polisen får också medhåll i sitt agerande av Eva-Maria Svensson som professor i rättsvetenskap vi Göteborgs univeristet.

– Det är polisen som gör bedömningen och man kan kritisera den bedömning som är gjord, men rättsligt sätt så har de lagen på sin sida, säger Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet