Busch vill se tydligare politisk styrning under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare vill se tydligare politisk styrning för att bekämpa corona-krisen. Samtidigt säger hon att det varit svårt för regionerna där KD är med och styr då man riskerat att få kritik om man avvikit från de nationella riktlinjerna kring krishanteringen.

Ebba Busch (KD) säger i SVT:s Morgonstudion att hon hade önskat sig tydligare nationell styrning av sjukvården och att besöksförbud på äldreboendena utlysts för att bekämpa den pågående pandemin.

– Jag tycker man har agerat som att det finns en motsättning mellan att luta sig på experter och expertmyndigheter och att våga leda landet i kris.

Coronapandemin

Får kritik om man avviker

Hon säger också att hon tycker att regering lägger över för stort ansvar på regionerna och kommuner.

– Det är i en rädsla att själva hållas ansvariga för situationen, säger hon.

”Dragit tuffa slutsatser”

Krisdemokraterna är med och styr i flera regioner och Ebba Busch medger att KD har en del av ansvaret för hur situationen ser ut.

– Vi har dragit ganska tuffa slutsatser för egen del där vi är med och styr och är ansvariga, säger hon och fortsätter:

– Men vi hade också en situation i mars där om man försökte avvika från de nationella riktlinjerna så fick man ganska tuff kritik. Stockholm som valde att, tolv dagar före det nationella besöksförbudet, införa besöksförbud i Stockholm fick mycket kritik för detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet