Martin Ådahl (C) och Nyamko Sabuni (L) försvarar Las-utredningen som presenteras under måndagen. Foto: TT

Januaripartierna i strid om las-utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kritiserar den omstridda las-utredningen, som presenteras under måndagen. Nu går C och L ut och försvarar innehållet.
– Vi välkomnar den här utredningen, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Utredningen, som fått motta hård kritik från fackligt håll, presenteras senare i eftermiddag. Men redan innan den lagts fram har arbetsmarknadsministern, Centerpartiet och Liberalerna hunnit uttalat sig om innehållet.

Liberalerna är i huvudsak nöjda med förslaget.

– Vi måste modernisera arbetsrätten om vi ska göra det enklare för arbetsgivare att också våga anställa när det vänder, när vi tagit oss ur krisen, säger Nyamko Sabuni.

C: ”Avgörande förbättring”

Liberalerna får medhåll från Centerpartiet.

– Det här är en väldigt viktig och avgörande förbättring, säger Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet, till TT.

De två partierna har drivit på för en förändring i arbetsrätten och utredningen är en viktig del i januariavtalet.

Nordmark kritisk

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark anser däremot att förslaget har ”en kraftig slagsida till arbetsgivarens fördel”, samt att direktiven som givits inte har följts.

– Jag vill påminna henne om att i utredningen har det suttit experter, arbetsrättsjurister och ekonomer. Arbetsmarknadens parter har haft möjlighet att ge sina synpunkter. Och inte minst att direktivet faktiskt utgår från överenskommelsen i januariavtalet, säger Nyamko Sabuni.

Enligt Centerpartiets Martin Ådahl ska förslaget ut på remiss mer eller mindre omedelbart.

-Det är bråttom att få in remissinstansernas synpunkter, i synnerhet i det här fallet, säger Martin Ådahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.