Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arbetsmarknadsministern underkänner las-utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) underkänner las-utredningen. Hon säger att utredningen inte följt direktiven och att det blir obalans mellan arbetsmarknadens parter.

Senare i dag presenteras utredningen om förslag på förändringar i arbetsrätten. Men redan innan utredningens arbete har lagts fram får förslagen kritik av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Hon säger i en intervju med DN att utredningen inte förhållit sig på ett riktigt vis till de direktiv som givits. Hon säger att det är en kraftig slagsida till arbetsgivarens fördel.

– Det är en gedigen utredning jag tar emot. Men det jag ser är att utredningen inte når upp till kravet att balansen mellan parterna ska upprätthållas, säger hon till SVT.

Arbetsmarknadens parter förhandlar

Eva Nordmark (S) understryker att det finns mycket som är bra i utredningen.

Arbetsmarknadens parter kommer själva att förhandla fram ett förslag. Om parterna inte lyckas kommer man bli tvungen att använda utredningens förslag.

– Utredningen går väldigt långt i arbetsgivarnas möjlighet till flexibilitet, medan den inte går lika långt när det gäller förslag som ger löntagarna rätt till ökad kompetensutveckling och trygghet, säger Eva Nordmark.

Liberalerna välkomnar utredningen

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni svarar på arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks kritik kring las-utredningen på den presskonferens som partiet höll under eftermiddagen:

– Direktiven utgår från överenskommelsen i januariavtalet, säger Nyamko Sabuni.

Hon säger också att hon vill att utredningens förslag genomförs även om partierna inte enas.

”Vi får ju prata ihop oss”

Men Eva Nordmark hoppas på en överenskommelse mellan parterna. Går inte det tror hon att Januaripartierna kan komma överens.

– Vi kommer behöva justera utredningens förslag i så fall, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att vi kommer komma överens. Vi får ju prata ihop oss med de andra partierna.

Utredningen är en viktig del av januariavtalet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. C och L är de som arbetat för en förändring av arbetsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.