Bussresenärer delades upp efter hudfärg. Genrebild från Cityterminalen. Foto: SVT

Bussresenärer delades upp efter hudfärg

Uppdaterad
Publicerad
Passagerare som skulle åka buss till Ekerölinjens färja mot Åland delades upp efter utseende.
Alla med ”svenskt” utseende fick åka i en egen buss.

En av passagerarna berättar att han och en kamrat skulle åka buss till Eckerölinjens färja mot Åland. När de gick på  bussen vid Cityterminalen upptäckte de att alla ombord på bussen hade utländskt utseende,  skriver Dagens Nyheter.

– När vi tittade ut genom bussen såg vi att alla med ”svenskt” utseende satt i andra bussen, säger Samer som är född i Sverige.

Inte förbokat

Chauffören stod redan vid utgången och pekade vart passagerarna skulle sitta. Efter en stund gick Samer fram till chauffören och frågade varför de delades in i två grupper.

Men chauffören medade att det inte handlade om uppdelning efter hudfärg. I stället svarade han att den buss som Samer och hans kamrater åkte med var en direktbuss för dem som förbokat resa.

Den andra bussen skulle stanna längs vägen för att plocka upp fler passagerare. Men varken Samer eller hans kamrat hade förbokat resa och bussen stannade vid flera tillfällen längs vägen för att plocka upp fler.

Bussbolaget ska utreda

Christer Litzell, vd för People Travel Group som kör Eckerölinjens resenärer från Stockholm till Grisslehamn, sade på lördagsmorgonen att företaget nu ska utreda vad som hänt och varför.

– Det är inget vi står för och det överensstämmer inte med våra värderingar,

Chauffören som ska ha delat upp de resande mellan bussarna är inte i tjänst i helgen, och enligt Christer Litzell är han inte avstängd.

– Jag kommer att prata med honom senare i dag, det är en del av vår utredning.

Litzell ska under dagen också prata med den passagerare som berättade om händelsen för Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer