Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politisk handlingskraft och slopandet av ett visst betalningskrav är viktiga steg för att stärka bostadsbyggandet, menar Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, och Catharina Elmsäter-Svärd, Byggföretagens vd. Foto: Per Leandersson/SVT, Fredrik Persson/TT

Byggföretagen om 2023: ”Vi går mot ett riktigt skitår”

Uppdaterad
Publicerad

Nybyggnationen av bostäder gick trögt redan under de sista månaderna 2022. Men 2023 ser ut att bli det sämsta på flera år.

– Vi går mot ett riktigt skitår, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Nyligen kom Byggfakta med en byggstartsindikator som visade på en dyster höst för bostadsbyggandet: siffrorna visade på en nära nog halvering jämfört med samma period 2021. Boverket i sin tur räknade i sin prognos i oktober med cirka 45 000 påbörjade bostäder 2023, jämfört med 60 000 under 2022 och 71 000 året före. Och i december skrevs siffran för 2023 ned till 33 000, även om prognosen är osäker.

Mycket tyder alltså på att en dålig trend håller i sig in i 2023.

– Jag har varit i den här branschen i 30 år och kan säga att den nedgången vi har av bostadsmarknaden nu bara kan jämföras med den i början av 90-talet, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggföretaget Veidekke, samt samhällsdebattör.

Han tror att byggandet av alla typer av boenden kommer att gå ner med så mycket som 50 till 70 procent jämfört med toppen 2021.

– Och då pratar vi om faktiska byggstarter, spaden i jorden, och det är siffror vi inte har sett på hur länge som helst.

Präglad av rädsla för framtiden

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen, vittnar om en byggbransch som redan nu är präglad av rädsla för framtiden.

– För företagen är oron väldigt stor just nu, för orderböckerna fylls inte på i den takt som skulle behövas. Vi går mot ett riktigt skitår 2023.

Kommer vi att se en varselvåg?

– En sådan har redan påbörjats. Sedan har vi många mindre företag som inte har kravet på sig att varsla till Arbetsförmedlingen, men redan där har det påbörjats att människor får gå från sina jobb, säger hon.

Kommer påverka Sveriges BNP

Slår prognoserna in står inte bara byggföretagen, utan hela samhället, inför besvärliga konsekvenser, tror de båda bedömarna. Lennart Weiss poängterar att byggbranschen står för 11 procent av Sveriges BNP, hälften av det är bostadsbyggande.

– Så pratar vi om minst en halvering av bostadsbyggandet så blir det i BNP 2,5 till 3 procent, och det är en väldigt stor nedgång som kommer att driva på den ekonomiska nedgången i stort.

– Det kommer påverka företag som inte kan etablera sig, sjukhus, förskolor och fängelser som behöver byggas. Det påverkar också våra förberedelser inför Natoanslutningen med byggnationen av fortifikationer, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Weiss, med en bakgrund inom Socialdemokraterna, och det tidigare M-statsrådet Elmsäter-Svärd vill se politisk handlingskraft. Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.