Forskare vid KTH och Göteborgs universitet har nu tagit fram ett verktyg som visar hur olika livsmedel påverkar klimatet.
-Man kan testa vad ens egna recept betyder för växthuseffekten, säger Annika Carlsson-Kanyam, docent vid KTH:s avdelning för industriell ekologi.
Nätbaserade menyer
Det internetbaserade verktyget kallas Menutool och tanken är att den som vill veta mer om hur miljön påverkas av mat ska kunna logga in och se hur stora utsläpp av växthusgaser som sker och hur mycket energi som går åt när olika livsmedel produceras.
Verktyget bygger på beräkningar som gjorts i ett flerårigt forskningsprojekt som tittat på typiska livsmedel, alltså inte ekologiska alternativ. Till exempel har nötkött som tas upp genom uppfödning med kraftfoder granskats, vilket ännu är den vanligaste produktionsformen.
I stora drag påverkar livsmedel som odlats i växthus eller transporterats med flyg miljön mer negativt än andra. Vegetarisk mat orsakar i regel mindre utsläpp av växthusgaser än animalisk. Men det finns undantag, till exempel riset i tomtegröten.
Risodling ger metan
-Ris odlas ofta med högt stående vatten och då skapas metan som även kallas sumpgas. metan står för en stor del av växthusgasutsläppen. Även nötkreatur släpper ut mycket metan genom matsmältningsprocessen, säger Carlsson-Kanyam.
Menutool är fortfarande en prototyp men forskarna hoppas att någon svensk myndighet på sikt vill ta över projektet och göra det tillgängligt för allmänheten.
Inför de stundande julborden rekommenderar Carlsson-Kanyam sillsallad med rödbetor och potatis som är resurssnålt, medan lax och köttbullar är större klimatbovar.