Lööf pekade ut ”fyra liberala grundvärderingar” som ska lägga basen för de borgerliga partiernas reformarbete: Fri företagsamhet, grön tillväxt, valfrihet och mångfald samt öppenhet mot omvärlden. Foto: TT

C: Alla äldre ska få rätt till hjälp hemma

Uppdaterad
Publicerad

Alla över 75 år ska få rätt till ett antal timmars hemtjänst, utan att först få det prövat hos kommunen. Det föreslår Centerpartiet. – Då behöver ingen be på sina bara knän för att få den hjälp i vardagen man behöver, sade C-ledaren Annie Lööf i sitt tal i Almedalen.

Det kan handla om att handla mat, gå på promenad, städa eller hänga upp gardiner. Den som är 75 år eller äldre ska ha rätt till hjälp hemma – utan att behöva vänta på klartecken för kommunen. Modellen har testats i Linköping men i Annie Lööfs tal i Almedalen i kväll föreslog C-ledaren att det ska finnas i alla kommuner.

– Det gör livet drägligare för alla äldre, det ökar valfriheten. Det ökar friheten, sade Lööf.

Självkritisk C-ledare

Men C-ledaren inledde med att prata om Allianssamarbetet som Lööf menade ”behöver utvecklas för att inte avvecklas”. Talet innehöll en stor portion självkritik. Att Alliansen inte varit tillräckligt nyskapande bidrog till att man förlorade regeringsmakten menade Lööf.

– Sanningen är enkel även om den kan vara besk att svälja. Svensk borgerlighet behöver ta sig i kragen. Vi måste rycka upp oss. Röra oss framåt och inte fastna i historiens trygga famn. För även om det faktiskt var bättre förr, eller i alla fall innan september förra året, så kan vi inte leva på gamla meriter. Vi behöver visa svenska folket att vi är värda deras förtroende, igen, sade Lööf.

Presenterade grön skatteväxling

Lööf pekade också ut ”fyra liberala grundvärderingar” som ska lägga basen för de borgerliga partiernas reformarbete: Fri företagsamhet, grön tillväxt, valfrihet och mångfald samt öppenhet mot omvärlden.

– Detta kommer att ställa krav på viljan att ompröva och förändra, kraften att utveckla nya reformer, och modet att ta debatten med de som hellre ängsligt blickar bakåt. Vi ska inte tveka för att föreslå reformer, även om det är obekvämt. Även om de leder till att debattens vågor går höga. Även om förslagen inte gillas av alla.

Vill se grön skatteväxling

Tidigare på dagen hade Centerpartiet presenterat förslag för en ”grön skatteväxling”, det vill säga höjd skatt på miljöföroreningar och slopad arbetsgivaravgift för en anställd under två år i enmansföretag.

– Ska de framväxande tjänsteföretagen kunna anställa då måste kostnaderna sänkas. Det är egentligen enkel matematik: ska vi klara konkurrensen med andra länder, dra nytta av digitaliseringen och automatiseringen – då måste de jobb som kräver att människor utför dem helt enkelt kosta mindre, sade Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.