Rickard Nordin (C): ”Vi ska självklart betala den som tar bort koldioxid ur kretsloppet” Foto: SVT

C: Den som tar bort koldioxid ska ha betalt

Publicerad

Centerpartiet vill införa en sorts omvänd fossilskatt – att man ska få betalt om man tar bort fossila ämnen. Det enades partiet om på sin stämma i dag.

Centerpartiet beslutade även att målen för klimatpolitiken ska skärpas, med ambitionen att både Sverige och EU ska ha noll nettoutsläpp år 2040. Det året ska också all sjöfart från svenska hamnar och all flygtrafik från svenska flygplatser vara fossilfri.

En annan punkt på klimatområdet för Centerpartiet var den så kallade omvända fossilskatten.-

– Vi har en koldioxidskatt i dag som gör att den som släpper ut också får betala. Men vi har inget stöd för den som tar bort koldioxid ur kretsloppet. Det är ju självklart att det offentliga ska betala för en sådan miljötjänst, sade Rickard Nordin, Centerpartiets klimatpolitiske talesperson.

Exempel på klimattjänster som borde premieras, enligt Centerpartiet, är att binda upp koldioxidutsläpp i biokol eller att man på olika sätt fångar upp avgaser och lagrar dem permanent i berggrunden.

– Det ska vi självklart betala för och forskningen visar också att vi måste övergå till negativa utsläpp om vi ska klara utmaningarna vi står inför, sade Rickard Nordin (C) till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.