Foto: TT

C: Inför utreseförbud för att motverka bortgifte

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill förhindra att kvinnor och flickor, mot sin vilja förs till utlandet för att könsstympas eller bli bortgifta. Därför föreslår man nu ett utreseförbud för den som riskerar att bli utsatt. Den förälder som bryter mot förbudet riskerar fängelse i upp till fyra år.

– Hedersförtryck har inget plats i vårt samhälle. Vi måste stå upp för barnen och kvinnors rättigheter i de här fallen, säger partiledaren Annie Lööf (C)

Att leva under hotet om att bli bortgift mot sin vilja i utlandet är en verklighet för ett antal kvinnor och unga flickor i Sverige idag. Den nationella stödtelefonen mot hedersrelaterat våld och förtryck har mellan 2014 och 2016 tagit emot nära 240 samtal där man uttryckt oro för barn-eller tvångsäktenskap. 90 samtal har handlat om oro för eller misstanke om könsstympning.

– Vi vet inte hur utbrett det här är eftersom mörkertalet är väldigt stort. Men vi vet att det finns kvinnor och flickor som tvingats ut ur Sverige. Som tagit första bästa charterplan och rest för att bli stympade eller tvingats giftas bort. Det är en djup kränkning som vi måste få bukt med, säger Annie Lööf.

Utreseförbud efter anmälan

Nu vill Centerpartiet lagstifta om ett utreseförbud för den som riskerar att bli bortförd mot sin vilja. Förbudet är tänkt att utfärdas skyndsamt av domstol, efter en anmälan från den drabbade själv eller någon i hennes närhet.

– En sådan här lag skulle kunna hindra familjer som vill förtrycka sina barn och kvinnor genom att tvinga dem ut ur landet för att utstå dessa vedervärdiga kränkningar, säger Annie Lööf.

Det är snart 15 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa. Åtta av de åren regerade alliansen. Varför gjorde inte ni mer för att förhindra den här typen av brott  när ni satt vid makten?

– Jag är väldigt självkritisk till att vi inte gjorde mer. Samtidigt har vi under tio år haft en nationell samordnare som arbetat med att öka kunskapen och som har presenterat  flera mycket konkreta förslag. Vi  måste nu ta i med hårdhandskarna mot detta.

Ska se över lagstiftningen

I veckan blev det känt att regeringen inom kort kommer att tillsätta en utredning för att se över lagstiftningen om barn- och tvångsäktenskap från 2014. Annie Lööf vill nu att utredaren även undersöker möjligheten att införa ett utreseförbud. Förebilden är Storbritannien som har en liknande lagstiftning.

– Det här är inte en partipolitisk fråga det handlar om att värna barns och kvinnors rättigheter och jag hoppas att den här lagen kommer på plats så snart som möjligt, säger Annie Lööf.

”Välkomnar alla förslag som förhindrar hedersrelaterat våld ”

Men ansvarig minister Åsa Regnér (S) menar att det går att hindra dessa resor genom Lagen om vård av unga (LVU).

– Det finns redan idag möjlighet för socialtjänsten att göra ett omedelbart omhändertagande.

Men räcker verkligen det?

– Vi ska nu se över detta och jag välkomnar alla förslag som förhindrar hedersrelaterat våld och förtryck..

Natalia Nader på organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, är stödperson för unga som drabbats av hedersförtryck. Hon välkomnar Centerpartiets förslag och tycker inte att dagens regelverk räcker.

– När tjejer och och ibland killar ringer hit så är de oerhört desperata, de ropar efter hjälp. Jag känner en stor frustration eftersom jag vill att det ska gå fort, hjälpinsatsen ska vara där direkt. Det handlar om en ung flicka i nöd, men processen i dag tar alldeles för lång tid.

Hur skulle ett utreseförbud hjälpa?

– Det skulle försvåra kidnappningen.

FAKTA: Centerpartiets skyddslag

  • Riskerar man att stympas eller giftas bort mot sin vilja ska domstol kunna besluta att man inte behöver lämna landet, eller att man måste komma tillbaka om man redan förts ut ur landet.
  • Domstolen ska kunna sitt beslut efter en anmälan från den utsatta själv eller någon i hennes eller hans närhet till sociala myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.