Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
C:s partiledarkandidater i studion – vart vill de leda partiet?

C-kandidaterna följer i Lööfs fotspår – eniga i SD-motstånd

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s Aktuellt möttes de tre kandidaterna som tävlar om partiledarposten för Centerpartiet: Daniel Bäckström, Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist. Alla tre motsätter sig samarbete med Sverigedemokraterna men ett indirekt samarbete kan ändå bli aktuellt i vissa blocköverskridande frågor.

Efter att Annie Lööf tidigare under hösten meddelat att hon avgår som partiledare har Centerpartiet nu tre kandidater till partiledarposten som ska försöka vinna partiets gunst fram till partistämman i februari.

”Liberala värden”

Utmärkande Annie Lööfs partiledarskap har bland annat varit hennes tydliga motstånd mot samarbete med Sverigedemokraterna. I SVT:s Aktuellt fick de tre kandidaterna frågan om hur de själva ser på samarbete med SD och de var helt eniga om att det är helt uteslutet. Men Elisabeth Thand Ringqvist vill vidga debatten.

– Centerpartiet måste också ta sig vidare från den diskussionen och prata om att vi har ett problem – och ta debatten – med alla som hotar liberala värden, säger hon.

Byggas underifrån

För övrigt tryckte kandidaterna på lite olika politiska områden. Daniel Bäckström förordar en decentraliseringsstrategi där partiet ska byggas underifrån ute i kommunerna. Muharrem Demirok framhöll å sin sida att Centerpartiet ska vara ett ”knivskarpt” oppositionsparti gentemot Tidöavtalet. Elisabeth Thand Ringqvist betonade att Centerpartiet ska fortsätta att vara ett liberalt borgerligt parti och som tar klimatfrågan “på största allvar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.