Foto: TT

KD och C i djupare kris än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Krisen för dom borgerliga mittenpartierna är egentligen djupare än vad som hittills framkommit. Det visar sig nämligen att andelen kärnväljare inom både Centerpartiet och Kristdemokraterrna minskar. Detta ökar i sin tur osäkerheten för båda dessa partier inför riksdagsvalet nästa höst.

– Det finns ju en stor del stödröster som ju slår in vid valet, men frågan är om de verkligen kommer att göra det detta val då vi har två partier som ligger så nära fyraprocentsspärren, säger Torbjörn Sjöström, som är chef för undersökningsföretaget Novus.

I landets största partiväljarundersökning som Statistiska centralbyrån, SCB, gör ett par gånger om året, så lyfte ju både Centerpartiet och Kristdemokraterna i november.

På frågan om vilket parti man skulle rösta på om det vore val idag fick Centerpartiet 4,7 procent, och Kristdemokraterna 4,1 procent.

”Gapet har ökat”

Det är på sätt och vis en ljus bild för dessa båda partier, men på sätt och vis är det samtidigt en skönmålning. SCB ställer nämligen också frågan om vilket parti väljarna egentligen sympatiserar allra mest med.

Här noterade Centerpartiet bara 3,6 procent, den lägsta sympatisiffran som SCB uppmätt för Centerpartiet. Kristdemokraterna låg kring 3 procent.

– Jämför man SCB:s partisympatisörer med partival så ser vi att gapet mellan dessa grupper har ökat under den sista tiden för de här partierna, säger Torbjörn Sjöström.

Gapet kan man se som ett mått på andelen stödröster, och det har växt under hela mandatperioden. Nu utgör stödrösterna ungefär en fjärdedel av Centerpartiets och Kristdemokraternas partivalsstöd.

”Väljarna tänker taktiskt”

Dessa stödröster kommer framför allt från moderata sympatisörer som ganska snabbt kan vända tillbaka till moderpartiet om rösten riskerar att bli bortkastad vid ett riksdagsval.

Och som det ser ut i dag skulle detta i sådana fall innebära att både Kristdemokraterna och Centerpartiet skulle falla ur riksdagen. 

– Det finns ju en risk att om båda partierna ligger nära eller under fyraprocentsspärren i mätningar när vi börjar närma oss valet inte vågar riskera sin röst och rösta på Centerpartiet eller Kristdemokraterna. De här väljarna tänker ju rätt taktiskt, och då kan de ju istället lägga sin röst på det säkrare kortet, vilket är Moderaterna, kommenterar Torbjörn Sjöström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer