”Jag har väl kommit till en punkt där det inte känns hållbart eller rättvist mot mina kollegor i riksdagsgruppen att bryta linjen en gång till”, säger Helena Lindahl. På bilden till höger syns Stefan Löfven. Foto: Pressbild och Claudio Bresciani/TT

C-rebellen Helena Lindahl röstar med partilinjen

Uppdaterad
Publicerad

För bara någon dag sedan tänkte Helena Lindahl säga nej till Stefan Löfven och sedan lämna Centerpartiet. Nu har den centerpartistiska riksdagsledamoten bestämt sig för att rösta med partilinjen.

För två år sedan bröt Helena Lindahl partilinjen och röstade nej till Stefan Löfven och januariavtalet. Efter att Stefan Löfven förlorade misstroendeomröstningen i måndags har Helena Lindahl återigen blivit en nyckelspelare, inte minst då marginalerna för att en statsminister ska bli tolererad av riksdagen är så små.

Men i en intervju med Svenska Dagbladet säger Helena Lindahl nu att hon tänker följa partilinjen, vilket troligtvis blir att hon röstar för att tolerera Stefan Löfven.

– Jag har bestämt mig, jag bestämde mig igår. Jag kommer att rösta som riksdagsgruppen och partistyrelsen bestämmer, jag kommer följa partilinjen, säger Helena Lindahl till tidningen.

”Har varit som en åsna mellan två hötappar”

På frågan om hon förstår de som tycker att hon sviker nu svarar Helena Lindahl:

– Ja, jag kan förstå det. Man har ju varit som en åsna mellan två hötappar. Å ena sidan: jag är del av ett centerparti där man tar majoritetsbeslut som i alla andra partier, å andra sidan: gå sin egen väg oavsett vad partiet kommer fram till. Jag har väl kommit till en punkt där det inte känns hållbart eller rättvist mot mina kollegor i riksdagsgruppen att bryta linjen en gång till.

Svårare för Ulf Kristersson att bli statsminister

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson säger att Lindahls besked innebär att det blir svårare för Ulf Kristersson att bli statsminister.

– Hon var kanske det största hoppet för honom i en statsminsteromröstning, nu tvingas han sannolikt att hoppas på rena tillfälligheter som att enskilda ledamöter uteblir eller röstar fel, säger Knutson.

”Oerhört jämt”

Mandatmatematiskt är det fördel Stefan Löfven, med 175 ledamöter (S, V, MP, C) mot 174 ledamöter (M, KD, L, SD) för Kristersson.

– Men det kommer ändå vara oerhört jämnt vilket gör att tillfälligheter ändå kan komma att avgöra det här, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.