Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Har du missat allt politikkaos idag? Här kan du höra vad partiledarna sa efter sina möten med talmannen. Foto: SVT

Annie Lööf: Kommer inte bidra till att ge SD makt

Uppdaterad
Publicerad

Efter en hel dag av samtal kom talmannens besked: M-ledaren Ulf Kristersson blir först ut att försöka bilda regering. Ett besked som partierna ställer sig mycket olika till – och det politiska läget ser fortsatt låst ut.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch säger att ”det är bra att Ulf Kristersson får möjligheten att pröva stödet skarpt i kammaren för en borgerlig regering”.

”Nu kommer vi att fortsätta samtalen med andra partier för att samla stöd för ett maktskifte”, skriver hon till SVT.

SD: Välkommet och väntat

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnar beskedet. Att Kristersson nu får sonderingsuppdrag är ”förhoppningsvis ett första steg mot ett bättre Sverige”, skriver han på Facebook.

”Stefan Löfven har misslyckats kapitalt med att leda landet, att sonderingsuppdraget därmed faller på Ulf Kristersson är både välkommet och väntat”, skriver han.

Pehrson (L): Rimligt att Kristersson prövas

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, säger till SVT att det är rimligt att Kristersson får möjlighet att bilda regering. Partiet har sagt att de vill se en borgerlig regering.

– Nu inleder vi samtal hur det här ska se ut och vilka grundläggande politiska frågor vi ska trycka på i ett sådant samarbete. Jag vill inte föregripa den diskussionen, men det är klart att innehållet är avgörande, säger han.

MP: Kommer rösta nej

Miljöpartiets båda språkrör säger som väntat att de kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister.

”Om alla partier står för vad de uttalat kommer han att röstas ner”, skriver språkröret Per Bolund på Twitter.

Lööf: C kommer inte bidra till att ge SD makt

Även Centerpartiet upprepar sitt tidigare budskap om att de inte tänker bidra till att SD får inflytande – och att de i stället vill se samarbeten i mitten, likt januariavtalet.

”Vi kommer inte att ge nycklarna till Rosenbad till ett främlingsfientligt populistparti”, skiver partiledaren Annie Lööf på Instagram.

C-ledamoten Helena Lindahl har tidigare lyfts som ett osäkert kort i en kommande statsministeromröstning. 2019 avvek hon från partilinjen och röstade emot januariöverenskommelsen. Den här gången kommer hon dock att följa partiets linje, uppger hon i en intervju med SvD.

Dadgostar (V): Löfven är vår kandidat

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har inte kommenterat talmannens besked. Men tidigare under dagen var hon tydlig med att Stefan Löfven är partiets statsminsterkandidat.

”Vår dörr står öppen för förhandlingar och överenskommelser. Nu hoppas jag på konstruktivitet från S, MP och C”, skrev hon på Instagram.

Även från Socialdemokraterna har det varit tyst sedan det stod klart att Ulf Kristersson får sonderingsuppdrag. Men Löfvens besked tidigare i dag var att han, om han blir återvald, kommer att avgå om regeringen inte får igenom budgeten. 

SVT har sökt samtliga riksdagspartier för kommentarer efter talmannens besked.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer