Landsbygdsminister Jennie Nilsson och S-ledamoten Sara Heikkinen Bretiholtz som ersätter henne i riksdagen. Foto: Stina Stjernkvist/TT/ Riksdagen

Oväntade rockaden i Socialdemokraterna som kan rädda kvar Löfven

Uppdaterad
Publicerad

En rockad i Socialdemokraternas riksdagsgrupp är en möjlig lösning för att säkra Löfvens mandat i riksdagen.

Ledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S) har varit sjukskriven sedan i december ifjol och partiet har uppmanat henne att avgå.

Hon är ersättare för landsbygdsminister Jennie Nilsson och enligt uppgifter till SVT Nyheter pågår nu interna diskussioner om Nilsson ska avgå från regeringen för att återta sin riksdagsplats.

I det oklara parlamentariska läget som nu råder kan enskilda riksdagsledamöter fälla avgörandet. En av dem är S-ledamoten Sara Heikkinen Breitholtz, som har varit sjukskriven från riksdagen sedan slutet av förra året.

Hon misstänks för brott i samband med en trafikolycka och Socialdemokraterna i Halland har tidigare uppmanat henne att lämna sitt riksdagsuppdrag.

Sara Heikkinen Bretiholtz sitter som ersättare i riksdagen för landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) sedan januari 2019.

En möjlig lösning för att säkra det osäkra S-mandatet skulle vara om Jennie Nilsson avgick som minister för att återta sin riksdagsplats. Enligt uppgifter till SVT diskuteras en sådan tänkbar lösning internt.

Enligt riksdagens informationstjänst kan en ledamot som har en ersättare närsomhelst återinträda.

S vill inte kommentera

Landsbygdsministerns pressekreterare Max Ney vill inte kommentera uppgifterna.

– I dagsläget avböjer vi att kommentera, vad som händer i framtiden får vi återkomma, säger han.

Om Stefan Löfven får stöd av S, MP, C och V samlar han 175 mandat i riksdagen. Det är ett mandat mer än ett tänkbart regeringsalternativ bestående av M, SD, KD och L. Men allt hänger på att alla riksdagsledamöter röstar i linje med sitt parti.

Fotnot: Den 2:a juli lades brottsutredningen mot Sara Heikkinen Breitholtz ned och hon misstänks inte längre för brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.