Centerpartiet håller partistämma i Malmö. Foto: TT

C säger blankt nej till kommunala poliser

Uppdaterad
Publicerad

Centerns partistämma sade tydligt nej till ”kommunala poliser”, att kommunerna ska kunna anställa poliser lokalt för att vara säkra på att det finns polis på plats när den behövs.

– Jag ser den debatten som ett uttryck för den desperation man känner runt om i landet, säger förste vice ordförande Anders W Jonsson.

Många ombud var engagerade i frågan när partiprogrammet ”Trygghet i hela landet” debatterades. Anders W Jonsson säger att han ser den debatten som ett uttryck för den desperation man känner runt om i landet, inte bara i glesbygd utan också i utanförskapsområden.

En annan trygghetsfråga som engagerade var tillgången till vård, och särskilt situationen i primärvården. Stämman beslutade att det ska räcka att ha läkarlegitimation för att etablera sig i primärvården med eget patientansvar, alltså utan krav på allmänmedicinsk specialistkompetens.

Centerns partistämma 2017

C hoppas att det ska lösa en del av problemet med läkarbrist och öppna upp för små, personalägda vårdcentraler.

– Vi måste öppna för nytänkande, säger Anders W Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Centerns partistämma 2017

Mer i ämnet